Konya Büyükşehir Belediyesi çalışanları: Anlaşma olmazsa greve gideceğiz

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hizmet-İş Sendikası arasında yaklaşık 6 bin taşeron işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı. Belediyenin geçmişe dönük yüzde 6 zam ve 2021 yılı için seyyanen 500 lira zam teklifinin yetersiz olduğunu belirten işçiler, arabulucudan da istenilen sonucun çıkmaması durumunda greve gideceklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

KONYA- Konya Büyükşehir Belediyesi ve Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet İş Sendikası arasında yaklaşık 6 bin taşeron işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Belediye ile yapılan görüşmeleri üyelerine yazılı bir şekilde duyuran Hizmet-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır, "İki aylık müzakerenin sonuna geldik. Bu süreç içinde sendika olarak istediğimiz noktaya gelemedik. İşverenin parasal konuda düşük teklif sunması sonucu masada uzlaşma sağlanamadı. Toplu iş sözleşmesinin bir sonraki adımı olan arabulucu sürecine gitmiş bulunmaktayız” ifadelerine yer verdi.

'BELEDİYE GERİYE DÖNÜK YÜZDE 6, 2021 İÇİN 500 LİRA NET ZAM TEKLİF ETTİ'

Vacit Sır

Belediyenin sendikaya teklifini de açıklayan Vacit Sır, “Belediye tarafından sendikamıza 2020 yılı temmuz ayından aralık ayına kadar sadece günlük yevmiyelere yüzde 6 zam teklif edilmiş olup maaş kalemlerine giren sosyal yardımlar ve ikramiye ücretleri için zam teklif edilmemiştir. 2021 yılı için (Ocak-Aralık) dönemi aylık 500 TL (net) zam teklif edilmiştir. Bu zammın içerisinde yevmiyeler, yemek ücreti, yakacak ücreti, sorumluluk ücreti çocuk parası zamları dahildir. Daha önceden alınmakta olan 10 günlük ikramiyeler, 2021 yılı için 20 günlük olmak üzere teklif edilmiştir. 2022 yılı (Ocak-Temmuz dönemi) için enflasyon +2 puan refah payı teklif edilmiştir” dedi.

Öte yandan Facebook’ta ‘Belediye Taşeronları’ ismiyle bir grup kuran belediye işçileri Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a seslerini duyurmaya çalışıyor.

'İNSANCA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR ZAM İSTİYORUZ'

Belediye işçileri, beklentilerinin altında bir zam teklifi yapılması durumunda greve gideceklerini belirterek, “Bizler gece gündüz demeden şehir için çalışan emekçileriz. Biz yoksak hizmet de olmaz. İki aydır süren görüşmelerden maalesef enflasyonun da altında bir zam teklif edildi. Her şeye zam üstüne zam gelirken, biz emekçinin hali ne olacak Seçimlerden önce bize kadro sözü verildi, ama o da tutulmadı. Biz sadece insanca yasabileceğimiz bir zam istiyoruz. Bizim talebimiz en az yüzde 20 zam. Bu yüzden sendika belediyenin teklifini kabul etmedi ve olay arabulucuya gitti. Buradan da istediğimiz bir sonuç çıkmazsa greve gideceğiz” açıklamasında bulundu.

'ARTIŞIN BİR AN ÖNCE YAPILMASI GEREKİR'

Seyit Karaca

Ücret artışıyla ilgili toplu görüşmeleri değerlendiren Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanıp arabuluculuk sürecinin başladığını duyuyoruz. Doğrudan 6 bine yakın işçiyi ilgilendiren, dolaylı olarak ta diğer ilçe belediyelerinde çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri için de emsal teşkil edeceğinden bu görüşmeler ilimizde birçok işçimiz ve aileleri için büyük önem arz etmektedir. Ekonomik anlamda ücretlerin alım gücünün gittikçe düştüğü, salgın gerekçesiyle 5 ay kadar zaten ertelenen ücret artışlarının, işçimizin alın teri gözetilerek, geçimini temin edebilecekleri bir artışta olmalıdır. Söz konusunu artışın bir an önce yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.