Kongo’da ebola vakası tespit edildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde aylar sonra yeni bir Ebola vakasının tespit edildiği, pozitif çıkan hastanın öldüğü duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü, yeni bir Ebola vakasının tespit edildiğini duyurdu. Ülkedeki son Ebola salgını dört ay önce sona ermişti. Son derece bulaşıcı bir virüs olan Ebola nedeniyle geçtiğimiz yıllarda, özellikle Afrika ülkelerinde binlerce kişi ölmüştü.

Enstitü, Kongo'nun Equateur eyaletinin başkenti Mbandaka şehrinde yaşayan 31 yaşındaki bir erkeğin pozitif çıktığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastanın 5 Nisan'da semptom göstermeye başladığını, ancak 21 Nisan'da bir Ebola tedavi merkezine geldiğini ve o günün ilerleyen saatlerinde öldüğünü aktardı.

Reuters'ın haberine göre, DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, salgının yayılmasını önlemenin zor olduğunu belirtti ve “Zaman bizden yana değil. Hastalık iki hafta önce başladı ve şimdi arayı kapatmamız lazım" dedi. DSÖ, Mbandaka'da hastalığı kontrol altına alma çabalarının halihazırda sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde bir aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu. Kongo Nehri kıyısında kalabalık bir ticaret merkezi olan Mbandaka şehri, başkent Kinşasa'ya yakın bağlantıları olan bir yerleşim yeri.

Kongo, 2018 ve 2020 arasında yaklaşık 2 bin 300 kişiyi öldüren salgın da dahil olmak üzere daha önce 13 Ebola salgınıyla mücadele etti. Ülkenin doğusunda meydana gelen son salgın, geçtiğimiz ekim ve aralık ayları arasında 11 kişiyi enfekte etti ve altı kişinin ölümüne sebep oldu. (DIŞ HABERLER)