Biten salgın yeniden başladı: Kongo'da aylar sonra ilk Ebola vakası

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde öldürücü bir virüs olan Ebola vakasına yeniden rastlandı. Geçtiğimiz Bahar aylarında Kongo'daki Ebola salgının bittiği duyurulmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) aylar önce 'salgının sona erdiği' açıklanan Ebola virüsü vakasına rastlandı. Son derece bulaşıcı bir virüs olan Ebola yüzünden geçtiğimiz yıllarda, özellikle Afrika'da binlerce kişi ölmüştü  

YÜZ KİŞİ GÖZETİM ALTINDA

DKC Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ülkenin doğusundaki Beni kentinde ebola vakasına rastlandığını doğruladı. DKC Sağlık Bakanı Jean Jacques Mbungani, üç yaşında bir erkek çocuğun testinin pozitif çıktığını söyledi ve kısa süre sonra da öldüğünü duyurdu. Bakan, yerleşim yerinde virüse maruz kaldığı düşünülen yaklaşık yüz kişiyi tespit ettiklerini ve semptomlarını takibe aldıklarını açıkladı. 

DKC'nin Biyomedikal Laboratuvarı ise gerçek vaka sayısının daha yüksek olabileceğine işaret eden bir açıklama yaptı. Laboratuvar, vefat eden çocuğun üç komşusunun bir süre önce Ebola semptomlarıyla şikayette bulunduğunu ve kısa süre sonra da öldüğünü belirtti. Bu kişilere herhangi bir test yapılmadığı dile getirildi.   

SALGIN MARTTA BİTMİŞTİ

Beni şehri, Ebola salgının 2018-2020'deki salgının merkez üssü olarak biliniyor. 2018-2020'deki salgında Kongo'nun doğusunda 2 bin 200 kişinin öldüğü kaydedilmişti. Kusma ve ishale neden olan Ebola virüsü, vücut sıvılarına temas yoluyla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Ebola'nın öldürücülük oranını yüzde 50 olarak aktarmıştı. Aynı oran geçmişte karşılaşılan Ebola salgınlarında yüzde 90'a kadar yükselmişti.   

 Ebola Nehri'nde 1976 yılında keşfedilen virüs Kongo'da 12 kez baş gösterdi. Ebola virüsü, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de, 2014-2017'de görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış ve hastaların 11 binden fazlası ölmüştü. DKC'deki salgının sona erdiği Mart 2020'de duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)