Afrika'da Ebola alarmı: Gine'de salgın ilan edildi, Kongo'da vakalar artıyor

Korona virüsü pandemisiyle boğuşan Afrika'da yeniden Ebola endişesi ortaya çıktı. Kongo'da bir haftada dördüncü vakaya rastlanırken, Batı Afrika'daki son büyük Ebola salgınının çıkış noktası sayılan Gine'de üç kişinin ölümü sonrası salgın ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm dünyanın korona virüsüyle boğuştuğu bir dönemde, Afrika'da iki ülkede aynı zamanda Ebola alarmı da verildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir haftada dördüncü vakaya rastlanırken, en az üç kişinin öldüğü Gine'de resmen salgın ilan edildi.

Gine hükümetinden yapılan açıklamada, ülkenin güneydoğusunda yeni tespit edilen vakalar nedeniyle Ebola salgını ilan edilerek alarm durumuna geçildiği belirtildi. Buna göre, Gine'de son günlerde 2016 yılından bu yana en yüksek vaka sayısı görüldü.

Ülkenin Goueke bölgesinde en az üç kişi Ebola nedeniyle ölürken, beş kişiye yapılan testler de pozitif çıktı. Hastaların 1 Şubat günü bir hemşirenin cenazeye katıldıktan sonra ishal, kusma ve kanama belirtileri gösterdiği, testleri pozitif çıkan beş kişinin özel tedavi merkezlerinde izole edildiği belirtildi. Hemşirenin de Ebola nedeniyle ölüp ölmediği henüz bilinmezken, vakaların temaslı olduğu kişiler araştırılıyor.  

Gine Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Uluslararası sağlık kuralları nedeniyle, Gine hükümeti Ebola salgını ilan ediyor" denildi. Gine hükümetinin, Ebola aşısı almak için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer uluslararası kurumlarla temas kuracağı da belirtildi.

Öte yandan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden cuma günü yapılan açıklamada, ülkenin Kuzey Kivu bölgesinde bu hafta bir kişinin Ebola'dan öldüğü ve üç kişinin hastalandığı belirtilmişti. Vakalar, iki yıllık bir çabanın ardından hastalığın geçtiğimiz haziran ayında sıfırlandığı Butembo kentinde görüldü. DSÖ, Butembo keentine 1200 Ebola aşısı gönderdi.

Batı Afrika'daki son büyük Ebola salgını Gine'nin sınırlarına yakın olan Nzerekore bölgesinde başlamıştı. Bu dönemde, vakalrın büyük çoğunluğu Gine, Liberya ve Sierra Leone'de görülürken, en az 11 bin 300 kişi ölmüştü.

Yüksek bir öldürme oranına sahip olan Ebola virüsü ağır kusma ve ishale yol açıyor, vücut sıvılarının temasıyla bulaşıyor. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Ebola Ebola nedir Gine