Kolombiya hükümeti ve ELN'den ateşkes kararı: Çatışmalara son verilecek

Kolombiya hükümeti ve ELN, haziran ayında vardıkları ateşkes anlaşması sonrası bu hafta karşılıklı saldırılara son verme kararı aldıklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da hükümet, ülkedeki son aktif isyancı örgütle ateşkes anlaşması konusunda uzlaşmaya vardı. Bu, hükümetin neredeyse 60 yıl süren çatışmaların ardından barışa yönelik son adımı oldu.

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ağustos ayında başlaması öngörülen ateşkesten önce bu hafta saldırı eylemlerine son vereceğini duyurdu. Kolombiya Savunma Bakanı da silahlı kuvvetlere operasyonları durdurma talimatı verdi. Ancak ELN, ordu ya da diğer silahlı grupların herhangi bir saldırısı durumunda kendilerini savunacaklarını açıkladı.

ATEŞKES, RESMEN 3 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK

Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki altı aylık ateşkes resmen 3 Ağustos'ta başlayacak. Ateşkes anlaşmasına uyulursa, ELN'in Kolombiya devletine karşı silahlı mücadeleye başladığı 1964 yılından bu yana çatışmalardaki en uzun süreli ara olacak.

Ancak, ateşkesin başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheler var. ELN üyeleri, ateşkesin duyurulduğu gün ülkenin kuzeydoğusundaki saldırıda üç polisi öldürdü. Bir hafta önce de hükümet güçleri, ülkenin doğusunda altı ELN militanını öldürdü.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİN AĞUSTOS'TA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Kendisi de dağılan M-19 adlı isyancı grubun eski üyelerinden olan Kolombiya lideri Gustavo Petro, geçen yıl iktidara geldiğinde 'tam barış' sözü vermişti. ELN ve Kolombiya hükümetinin, gelecek aydan itibaren Venezula'daki barış görüşmelerine devam etmeleri bekleniyor.

2016'da ELN'den daha büyük bir örgüt olan FARC ile imzalanan barış anlaşması çerçevesinde, ELN ile de yapılan görüşmeler başarısız olmuştu. FARC ile yapılan barış anlaşması Latin Amerika'da en uzun süre devam eden isyana son vermişti.

Binlerce üyesi bulunan ELN'in uyuşturucu kaçakçılığı ve yasadışı madencilikle gelir sağlamakla suçlanıyor. İnsan hakları kuruluşları, ELN gibi örgütlerin birbirleriyle giriştiği çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. (BBC Türkçe)