Kocatepe Camisi'ndeki moda çekimine 1,5 yıl hapis istemi

Ankara Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci'nin 1.5 yıla kadar hapsi istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Kocatepe Camisi'nde çektikleri fotoğraflar nedeniyle gözaltına alınarak adli kontrolle serbest bırakılan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci hakkında dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kısa ve Cebeci hakkında, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 9'ar aydan 1 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

Yaptığı çekimlerle "dinin bütünleştirici etkisini göstermek istediğini" söyleyen yönetmen Bilal Kısa ve model Büşra Cebeci, emniyette verdikleri ifadede, "Kırdığımız herkesten özür dileriz" demişti. 

İDDİANAME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüphelilerin gözaltına alındıktan sonra dini değerleri aşağılama amacıyla değil sanatsal gaye ile gerçekleştirdiklerini belirttikleri eylemin, ifade hürriyeti kapsamında olduğunu beyan ettikleri aktardı. İddianamede ayrıca şüphelilerin sevk edildiği mahkemece adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldıkları hatırlatıldı.

İddianamede, Ezgi Cebeci'nin cami içinde farklı farklı yerlerde camiye ait bölümler, motifler fonda olmak suretiyle dini değerlerin kullanıldığı, şüphelinin üzerinde takke, tespih gibi dini motiflerin yer aldığı, söz konusu fotoğraf çekimleri sırasında şüphelinin vücudunun (karın ve bacak bölgeleri gibi) açık olmasının, İslam dininin temel değerleriyle ve caminin tesettüre ilişkin kurallarıyla bağdaşmayacağı aktarılarak, "Fotoğrafların şüpheliler tarafından sosyal medya hesaplarında paylaşılarak yayıldığı, eylemin herkes tarafından öğrenilecek şekilde aleniyet kazandığı, bir bütün halinde eylem değerlendirildiğinde, şüpheli Kısa tarafından şüpheli Cebeci'nin Kocatepe Camisi'nde fotoğraflarının çekilerek internette ve sosyal medyada paylaşılması şeklindeki eylemin halkın bir kesiminin benimsediği İslam dininin değerlerini aşağılayıcı nitelik taşıdığı değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

İddianamede, ibadet yerlerinin kişilerin inançlarının gereklerine göre kutsal kabul edilen özel mekanlar olduğu, ibadet yerlerine, ibadet ve ziyaret maksadıyla gelen kişilerin biçimsel, şekilsel, maddi ve manevi tüm kural ve ritüellere riayet etmelerinin ve saygı göstermelerinin esas olduğu vurgulandı.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KORUMA ŞEMSİYESİNDEN YARARLANAMAZ'

Kısa ve Cebeci'nin Kocatepe Camisi'nde fotoğraf çekimi için cami yetkililerinden, Ankara Müftülüğü'nden ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan herhangi bir izin alınmadığı belirtilen iddianamede, "Fotoğrafçılık ve benzeri kültür ve sanat etkinlikleriyle ülkede kültürün ve sanatın yaygınlaşması, demokratik toplum düzenine olumlu yönde katkılar sağlayan araçlar olup ifade özgürlüğünün kullanımının en belirgin göstergelerini oluştururlar. Ancak sanat adı altında halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerin aşağılanması, fotoğrafçılık adı altında dini değerlerin özüyle bağdaşmayacak şekilde bir meta olarak camii gibi dini değerlerin aşağılama aracı olarak kullanılması kabul edilemez ve bu durum ifade özgürlüğünün koruma şemsiyesinden yararlanamaz" ifadeleri kullanıldı.

İddianamede, şüphelilerin "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 9'ar aydan 1 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. (HABER MERKEZİ)