Kocaeli'nde çocuk işçiliğine karşı eylem

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği (İSİG) Meclisi ve Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube, 23 Nisan'da yaptığı eylemle çocuk işçiliğine ve gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına son verilmesini istedi.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

KOCAELİ - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yurt genelinde birçok resmi ve özel kutlama yapılıyor. Bugüne özel, Kocaeli İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği (İSİG) Meclisi, Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube’nin desteğiyle Kocaeli’nin İzmit ilçesinde çocuk işçiliğine, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına ve iş cinayetlerine son verilmesi talebiyle İzmit Yürüyüş Yolu’nda eylem yaptı.

Siyasi partiler, sendikalar ve çeşitli derneklerin temsilcilerinin katıldığı eyleme, halk da destek verdi. 

'MESEM'E HAYIR'

Eylemde, "MESEM’e hayır", "Parasız eğitim, parasız sağlık" sloganları atıldıktan sonra grup adına Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Ayda Işık tarafından bir basın açıklaması okundu.

Açıklamada çocukların, 23 Nisan’da göstermelik törenler değil, erken yaşta büyümek zorunda kalmadan çocukluklarını doyasıya yaşamayı ve nitelikli bir eğitim ve sağlıklı bir yaşam istediği vurgulandı.

Açıklamada, “Bir yandan ÇEDES ile tarikat ve cemaatlerle yapılan protokollerle eğitimde dinselleştirmeyi yaygınlaştıranlar diğer yandan MESEM adı altında çocuklarımızı çocuk işçiliğine itiyorlar. Yani tevekkülle terbiye edip sömürü çarklarına kurban etmeye çalışıyorlar" denildi. 

Konuyla ilgili şu talepler sıralandı: 

- Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.

- Eğitime verilen bütçe artırılmalı, MESEM uygulamasına son verilmeli, mesleki öğrenim çocuk ve gençlerin gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olmalıdır!

- Çocuklarımızın şirketlerin kar hırsına kurban edilmediği, erken yaşta çalışmak zorunda kalmadığı ve iş cinayetlerinde katledilmediği bir Türkiye istiyoruz.

Basın açıklamasının ardından bir de stant açılarak imza kampanyası düzenlendi.