Kocaeli’de kurak günler: 25 gündür Sapanca Gölü'nden su çekiliyor

Türkiye‘deki yağışsız havanın etkileri Kocaeli’de de sürüyor. Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 14’e düştü. Su çekilen Sapanca Gölü’nde de durum kritik.

Yuvacık Barajı
Google Haberlere Abone ol

Dilara Yazıcı

KOCAELİ - Marmara Bölgesi başta olmak üzere pek çok bölgede hava sıcaklığı ve yağış oranı, mevsim değerlerinin altında seyrediyor. Bu nedenle tüm ülkede olduğu gibi Kocaeli’de de barajlardaki doluluk oranı düştü.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSU) günlük olarak yayınladığı raporlara göre, Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi geçtiğimiz haftalarda yüzde 15 seviyesinde seyrederken bu hafta yüzde 14’e kadar düştü. Geçtiğimiz aylarda İSU, Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesinin kritik eşiğe gelmesinin üzerine Sapanca Gölü'nden su almaya başladı. Ancak Sapanca Gölü’nde de su seviyesi, 30,95 metreye indi.

Sapanca Gölü'nde su seviyesi  30,95 metreye düştü.

'SIKINTILI BİR SÜREÇ BİZİ BEKLİYOR'

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2022-2023 Su Yılı 3 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu, yağışların yüzde 26 azalma göstermesi halinde su krizinin büyüyeceğine işaret ediyor. Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 14’e düşerken Namazgah Barajı'nda da su seviyesi yüzde 55’e geriledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Özgür Yılmaz

Ziraat Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Özgür Yılmaz, Kocaeli’deki barajların son durumunu değerlendirdi. Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılamak için 25 gündür Sapanca Gölü'nden su çekildiğini söyleyen Yılmaz, “Geçtiğimiz haftalarda Yuvacık’ta yüzde 17 doluluk oranına sahiptik ancak yüzde 3'lük bir düşüş yaşadık. Doluluk oranımız yüzde 14'e kadar düştü. Kar ve yağmur yağışı olmadığı takdirde sıkıntılı bir süreç bizi bekliyor. Hem kent hem de tarımsal üretim açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube eski Başkanı Sait Ağdacı

‘SUSUZLUKLA BAŞ BAŞA KALDIK’

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube eski Başkanı Sait Ağdacı, iklim krizinin kendi kendine ortaya çıkmadığını belirtti. Kuraklık alarmının yıllar öncesinden verildiğini söyleyen Ağdacı, “Ağaç katliamı yapıyoruz, denizleri dolduruyoruz... Yakında Kocaeli Körfezi’nden karşı tarafa yürüyerek geçeceğiz. Deniz kenarında yaşayıp denizi göremeyen ender kentlerden biriyiz. Susuzlukla baş başa kalacağız hatta kaldık bile” diye konuştu.

Sapanca Gölü’nün, Kocaeli’nin en büyük içme suyu kaynaklarından birisi olduğunu belirten Ağdacı, su şişeleme istasyonlarının sayısındaki artışa dikkat çekti. Ormanlık alanların yok edildiğini ve imara açılarak yerlerine site ve villa yapıldığını söyleyen Ağdacı, “Bu yapılan binaların kanalizasyonları, Sapanca Gölü’ne akıyor. Yani biz aynı zamanda içme suyumuzu kirletiyoruz” dedi.

Sapanca Gölü’ndeki su kaynağının sanayide de kullanıldığını belirten Ağdacı, bu adımın yanlış olduğunu ve kuraklığı tetiklediğini söyleyerek şunları ifade etti: “Biz tarımsal sulamada ve sanayide arıtılmış su kullanmalıyız. Yuvacık Barajı’nda kirlenme gibi bir tehlike yok ama kuraklıktan dolayı seviyesi alçalıyor. Kandıra’da Namazgah Barajı var ama hiçbir zaman numuneler alınmadı, analiz yapılmadı. Kuraklığın önüne geçmek için yenilenebilir enerji şart.”