Kobane Davası: 'Şüpheden sanık yararlanmıyor, iddia güçleniyor'

Kobane Davası'nda konuşan avukat Berdan Acun, "şüpheden sanık yararlanır" ilkesine uyulmadığına işaret ederek, "Şüpheden iddia güçlenir şeklinde bir yargılama tarzı devam ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sincan Cezaevi Kampüsü'nde 18'i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobane Davası'nın 43’üncü duruşması görülüyor. Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın ilk oturumunda, tutuklu siyasetçi Meryem Adıbelli hazır bulundu. Diğer tutuklu siyasetçiler mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Adıbelli’nin avukatı Berdan Acun, davadaki hukuksuzluklara değindi. Acun, davaya gerekçe gösterilen Kobane eylemlerinin üzerinden 6 yıl geçtikten sonra dava açıldığını anımsattı. Acun, davanın HDP'nin bir tweet'i üzerine açıldığına işaret ederek, "Bir tweet üzerine kurulu bu iddianame; hiçbir hukuksal altyapısı olmayan bir hal ile bu aşamaya gelmiştir” diye belirtti. Acun, dava konusu tweetin IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamlara karşı demokratik bir tepki amacıyla paylaşıldığını ifade etti. Acun, söz konusu paylaşımın herhangi bir şiddet içermediğini vurguladı. 

‘ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANMIYOR' 

“Bu davadaki amaç siyasal bir tasfiyedir” diyen Acun, "Yargılamada siyasetçilerin adil yargılama hakkı, savunma hakkı, silahların eşitliği ve tabi hâkim ilkesi gibi haklar görmezden gelinmektedir” diye belirtti. Siyasetçilerin savunmalarında lehe talep ettiği delil araştırmalarının tamamının reddedildiğini anımsatan Acun, “Kovuşturma sürecinde resmen aranıp bulunulan gizli tanıklarla dosya yürütülmeye çalışıldı. Somut ve maddi deliller söz konusu değil” dedi. 

Acun, “Kuşkudan sanığın yararlanması gerektiği ilkesi, evrensel bir ceza hukuku ilkesidir. Bu yargılama sürecinde; şüpheden iddia güçlenir şeklinde bir yargılama tarzı devam etmektedir. Gerek tutuk değerlendirme kararlarınızda gerek taleplerimize yaklaşımlarınızda bu anlayışı görüyoruz” ifadelerini kullandı.

'GİZLİ TANIK BEYANI HUKUKA AYKIRI' 

Gizli tanıkların dinlenmelerine dair "keyfi" bir tavrın sergilendiğine dikkat çeken Acun, şunları söyledi: "Savunmanın tanığa sormak istediklerinin iletilmemesi, dosyadan gizli tanık olma koşullarının değerlendirilmediği ve tanıkların mahkemeye getirilmemeleri dosyadaki en büyük hukuki sorunlardan biridir. Gizli tanığın harici bir celsede dinlenilmesi, AİHS’in ilgili maddesine aykırıdır. Bu şekilde edinilecek gizli tanık beyanı hukuka aykırıdır. Bu delillerin dosyadan çıkarılması ve esas alınmaması kanaatindeyiz. Tanık Koruma Kanunu’nun 1’inci maddesinde ‘Ceza muhakemesinde tanıklık görevi sebebiyle, kendilerinin veya yakınlarının hayatı, beden bütünlüğü veya mal varlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan ve korunmaları zorunlu olan kişiler hakkında tanık koruma tedbirleri uygulanır’ denilmektedir. Ceza mahkemesinde önemli yer tutan tanıklık fiilin fail tarafından işlenip işlenmediği konusundaki kanıtlardan bir tanesidir. Tanıkların sanığın ceza görmesinden veya beraat etmesinden herhangi bir yarar görüp görmeyeceğinin değerlendirilmesi gerekir.

Gizli tanık beyanlarının tek başına mahkumiyete gerekçe olamayacağına vurgu yapan Acun, bu konuda Yargıtay’ın verdiği kararlara işaret etti. Acun, AYM’nin verdiği bir kararda "olayın tek tanığı varsa ve hüküm tanık beyanına göre kurulacaksa tanık huzurda dinlenmeli"  ifadesine vurgu yaparak, sanığın tanığa soru sorabilmesi, onunla yüzleşebilmesinin adil bir yargılama için zorunlu olduğunu kaydetti.

Acun’un beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi. (HABER MERKEZİ)