Klasik Türk müziği sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca vefat etti

Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, 95 yaşında vefat etti. Yavaşca'nın ölümünü TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 95 yaşında vefat etti. Yavaşca bir süredir hastanede tedavi görüyordu.

TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş, sanatçının vefatını sosyal medya hesabından, "Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin" ifadeleriyle duyurdu.

Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Twitter hesabından, "Türk Müziğinin en önemli besteci, ses sanatçısı, duayen hocası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamız hakkın rahmetine kavuşmuştur" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Ses Sanatçısı İbrahim Suat Erbay da "Türk Müziği’nin bir devri daha bitti. Türk Musikisi’nin önde gelen Fem-i muhsinlerinden Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça Hocamızın irtihal haberini aldım. Sevenlerine baş sağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. 

ALAEDDİN YAVAŞCA'NIN İSMİ, MEMLEKETİ KİLİS'TE YAŞATILACAK

Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürü Cuma Özdemir, 1926'da Kilis'te dünyaya gelen klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'yı bugün kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Özdemir, "Kendisi bıraktığı eserlerle, yetiştirdiği öğrencilerle her zaman insanımızın hafızasında kalacak. Alaeddin Yavaşca'nın adına ilimizde yapılmış kültür merkezlerimiz, parklarımız, sokaklarımız var. Şu an içerisinde bulunduğumuz Bakanımızın özel talimatlarıyla restore edilen okuduğu, büyüdüğü, yetiştiği evin içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Restorasyonu tamamlanan evin müze olarak açılacağını aktaran Özdemir, "Bakanımızın talimatıyla bu evin restorasyonu, teşhir, tanzim işleri tamamlandı. 15 güne kadar açılışını da yapacağız. İnsanlarımız, Alaeddin Yavaşca'nın eserleriyle, kendisine ait eşyalarıyla bu müzede tanışmış olacaklar. Yavaşca'ya Allah'tan rahmet, ailesine sabır diliyorum" dedi. 

ALAEDDİN YAVAŞÇA KİMDİR?

Tam adı Mehmet Alaeddin olan sanatçı, bestekar ve tıp doktoru Yavaşça, 1 Mart 1926'da Kilis'te dünyaya geldi. Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.

"Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok" sözlerinin bestecisi sanatçı, ilk eserini 1951 yılında besteledi. Dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan bir bestekârlık yelpazesine sahip.

256 ödül kazanan ve aynı zamanda hekim de olan Yavaşca, eserlerinin 82'sini görev yaptığı hastanelerde besteledi. (AA)