KKTC’de siyasi belirsizlik: Hükümet kurulamıyor

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yeni hükümet kurma arayışı çıkmaza girdi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hükümeti kurma görevini verdiği Ersan Saner, görüştüğü partilerle anlaşamadı. Lefkoşa'da ise "Biat değil özgürlük, atanmış kayyım istemiyoruz, Kıbrıs laiktir" sloganlarıyla bir yürüyüş düzenlenecek. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC’de Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra başlayan yeni hükümet kurma arayışı çıkmaza girmiş durumda. Aynı şekilde, KKTC siyasetinin en büyük partisi konumunda olan Ulusal Birlik Partisi'nde (UBP) de büyük belirsizlik hakim. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde KKTC’de yeni hükümet kurma arayışları, muhalefet partilerinin koştuğu şartlar nedeniyle olumlu sonuç vermiyor. UBP’nin yeni liderinin kim olacağı sorusu da henüz yanıt bulmuş değil. 

EN BÜYÜK PARTİDE KURULTAY MUAMMASI

Duvar’ın geçtiğimiz hafta okuyucularını bilgilendirdiği üzere UBP’deki Olağanüstü Kurultay süreci Ankara’nın perde arkasından sürece müdahil olması neticesinde sonuçsuz kalmıştı. Kurultayın ikinci ayağı, ilk turda en çok oyu alan iki ismin adaylıklarını çekmesi sonucunda iptal edilmişti. 

İptal kararı sonrasında UBP liderliği ilkin kurultayın 10 ay sonraya ertelendiğini kamuoyuna açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra kurultayın parti tüzüğü gereğince 45 gün sonra gerçekleşeceği duyuruldu. Bu kararın da ömrü uzun olmadı. Lakin geçtiğimiz günlerde UBP’nin bu hafta sonu tek adayla kurultaya gideceği açıklandı. 

HÜKÜMET GÖRÜŞMELERİ ÇIKMAZDA

UBP’nin yeni kurultaydaki tek adayı Ersan Saner, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan hükümeti kurma görevini aldı. Saner dün yeni hükümetin kurulması için parlamentoda temsil edilen siyasi partilerle görüşmelere başladı. İlk turdaki görüşmeler olumlu sonuç vermedi. 

CTP REDDETİ, HALKIN PARTİSİ 'CTP DE OLSUN' ŞARTI KOŞTU

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) UBP'yle koalisyon hükümetine sıcak bakmadı. Cumhuriyet Meclisi’ndeki en büyük üçüncü parti konumundaki Halkın Partisi ise yeni hükümet için CTP’nin de dahil olacağı geniş tabanlı bir hükümeti ön şartı koştu. Yeniden Doğuş Partisi de yeni hükümete erken seçim şartı ile destek sunabileceği mesajını verdi. Meclisteki grubunun dağılma noktasına geldiği Demokrat Parti ise UBP önderliğindeki hükümete yeşil ışık yaktı. 

Cumhuriyet Meclisi’nde yeni hükümetin kurulması için 26 vekilin desteğine ihtiyaç var. Muhalefet partilerinden gelen son mesajlar, UBP’nin şu aşamada bu sayıya ulaşamayacağını gösteriyor. 

Yeni hükümet arayışları ile beraber an itibariyle UBP’nin yeni kurultayı da bilinmeze dönüşmüş durumda. Zira geçtiğimiz saatlerde kurultayın ilk ayağını kayda değer bir farkla birinci bitiren Faiz Sucuoğlu tekrardan aday olabileceği yönünde mesaj verdi. Sucuoğlu’nun bu çıkışı tek adaylı kurultay formülünü tehlikeye soktu. Bu yüzden UBP’nin yetkili organları Salı günü olağanüstü olarak toplanıp son gelişmeleri ele alma kararı aldı. 

LEFKOŞA’DA YÜRÜYÜŞ VAR

KKTC siyaset sahnesindeki bu baş döndürücü gelişmelere paralel olarak bu akşam Lefkoşa’da 'Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumunun içişlerine müdahalelerine' tepki göstermek için bir yürüyüş düzenleniyor. 

'ÖZGÜRLÜK, LAİKLİK, DEMOKRASİ'

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre, bugünkü etkinliğin düzenleyicisi olan ‘Demokrasi ve İrade Platformu’ ilgili açıklamasında “Hiçbir örgüt pankartı veya bayrak taşımadan, ‘Müdahale değil irade, Herkes için demokrasi, Biat değil özgürlük, Atanmış kayyım istemiyoruz, Direne direne kazanacağız, Kıbrıs laiktir, laik kalacak, Ne istiyoruz? İrade, Ne istiyoruz? Demokrasi, Ne istiyoruz? Eşitlik, Ne istiyoruz? Özgürlük’ sloganlarımızla yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz” vurgusunda bulundu.  

Bugünkü yürüyüşe çok sayıda siyasi partinin, sendikanın, sivil toplum kuruluşunun, siyasetçi ile vatandaşın katılım göstermesi beklenmekte.