KKTC'de 'Kuran kursu' tartışması: İddialar gerçeği yansıtmıyor

KKTC'de 'Kuran kurslarının yasaklanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını' söyleyen Başbakan Ersan Saner, 'Kuran kursları kapatılıyor' iddialarını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaklaşan gayrı resmi Kıbrıs zirvesini Kıbrıslı Türk yetkililerle ele almak için adaya vardığı esnada, Kuran kursları tartışması gündemde. Din İşleri Başkanı Talip Atalay,  KKTC'de 'Kuran kursları kapatılıyor' iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylerken konuyla ilgili bir açıklama da KKTC Başbakanı Ersan Saner'den geldi. 

'BÖYLE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Hizmet Sendikası'nın (HİZMET-SEN) 2018'de açtığı davayla ilgili dün verdiği kararı ve basında yer alan 'Kuran kursları kapatılıyor' iddialarını Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile görüştüğünü belirten Saner, Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 'hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını' söyledi.

Mahkemenin kararı ışığında, gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak bu kurslara devam edileceğini aktaran Saner, AA'nın aktardığına göre "Anayasamız açıkça hiç kimsenin bir inancın kitabını ve esaslarını öğrenme ve uygulama hürriyetinden mahrum bırakılamayacağını yazmaktadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı. 

'EKSİKLER GİDERİLECEK'

KKTC Başbakanı, HİZMET-SEN'in 2018 yılında 'Din İşleri Değişiklik Yasası'nda yer alan 'Din Hizmetleri Eğitimi ve Halkla İlişkiler Birimi bünyesinde eğitim işleriyle görevli bakanlığın izniyle yapılan hafızlık eğitimi kurslarını düzenlemek, sınav yapmak ve başarılı olanlara hafızlık belgesi vermek' şeklinde düzenlenen ve Din İşleri Komisyonuna verilen hafızlık kursu açma yetkisinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu kaydetti. Saner, Anayasa Mahkemesi'nin sendikanın  başvurusunu uygun bulduğunu söyledi ve 'eksiklerin giderilerek kursların devam edeceğini' aktardı. 

DENETİM VE GÖZETİM SORUNU

Kıbrıs’ın kuzeyindeki yeni bilgilere göre Anayasa Mahkemesi, dini eğitim veren kursların tesisi meselesinde değil ancak gözetimi ve denetimi noktalarında sıkıntı olduğu, önceki prosedür ve kararlarla Anayasa’nın çiğnendiği yönünde karara vardı. AA, söz konusu gelişmeyi “KKTC'de Din İşleri Başkanlığı'nın Kuran-ı Kerim eğitim-öğretimiyle ilgili yetkisine yönelik itirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının 'gözetiminde ve denetiminde' olması yönünde karar verdi” ifadeleriyle paylaştı.

ALTUN'DAN SERT TEPKİ

KKTC’den yansıyan 'Kuran kursları kapatılıyor' iddialarının yalanlanmasına rağmen İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan geçtiğimiz saatlerde konuyla ilgili sert bir açıklama gelmişti. Altun, yeni gelişmeye atfen "Karar, ideolojik ve dogmatik bir aklın ürünüdür. Laikliği bu denli sığ ve yanlış bir şekilde yorumlamak temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik bir adımdır. Laiklik, din özgürlüğünü teminat altına alır, din eğitimini yasaklama aracı olarak kullanılamaz. Ancak jakobenler, laikliği dini değerleri ve kültürel zenginliklerimizi baskılamak için kullanırlar" yorumunda bulunmuştu. 

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise, 'Kuran kursları kapatılıyor' iddiasına yer verilen haberlerin Kuran-ı Kerim eğitim-öğretiminin askıya alındığı izlenimi oluşturduğunu söylemiş, "Mevcut anayasamıza göre hiç kimse bir inancın kitabını ve esaslarını öğrenme ve uygulama hürriyetinden mahrum bırakılamaz" demişti. 

 

Etiketler İran uranyum