KKTC’de Ankara’ya karşı eylem: 'Müdahale değil, irade'

KKTC'de yüzlerce kişi, 'Ankara'nın içişlerine yönelik müdahalelerine' tepki göstermek için sokağa döküldü. "Biz Türkiye Cumhuriyeti'ne düşman değiliz" denilen basın açıklamasında "Sesimiz ve vicdanımız dünyanın neresinde olursa olsun iradesine müdahale edilen, korkutulan ve sindirilen tüm halkların yanındayız" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lefkoşa’nın kuzeyi uzun zamandan sonra ilk defa kitlesel katılımlı bir etkinliğe sahne oldu. İnternet ve sosyal medya üzerinden örgütlenen Kıbrıslı Türkler, Ankara’nın KKTC’nin içişlerine yönelik müdahalelerine tepki göstermek için büyük bir yürüyüş düzenledi. Etkinliğe 4'üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile muhalefet partileri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok sayıda vatandaş destek sundu. Etkinliğe bir destek mesajı da Kıbrıs Rum Ana Muhalefet Partisi Akel’den geldi.

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre, Demokrasi ve İrade Platformu’nun “Demokrasi ve İrade” başlığıyla düzenlediği yürüyüş, dün akşam saatlerinde Lefkoşa’da gerçekleşti. Yürüyüşte, “Herkes İçin Demokrasi”, “Herkes İçin Özgürlük”, “Biat Değil Özgürlük” gibi dövizler taşındı, “Müdahale Değil İrade, “Kıbrıs’ta Son Söz Kıbrıslılarındır” mesajları öne çıktı. 

Lefkoşa’daki etkinliğe KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen sol partilerle meclis dışındaki siyasi oluşumlar, birçok sendika ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Solcu Akel, yayınladığı bir destek mesajıyla eylemi selamladı. 

AKINCI: ANTİDEMOKRATİK ANLAYIŞLARA BİAT ETMEYECEĞİZ

Eski cumhurbaşkanı Akıncı ise yürüyüş ile ilgili olarak “Kıbrıs’ta barış içinde özgür ve kendi iradesine sahip bir toplum olarak var olma hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Müdahalenin her türlüsünü reddetmeye, bağnaz antidemokratik anlayışlara biat etmeyip karşı çıkmaya devam edeceğiz. Demokratik, laik, çağdaş; kendi özgür iradesine saygı duyulan, hiçbir müdahalenin yapılamadığı bir toplumsal düzene kavuşuncaya kadar bu mücadele sürecek” mesajını verdi. 

 

'TÜRKİYE’YE DÜŞMAN DEĞİLİZ'

Demokrasi ve İrade Platformu ise ilgili açıklamasında “Kıbrıs Türk toplumunun iradesinin görmezden gelindiği, onurunun yerle bir edildiği, demokrasisine belirgin şekilde müdahale edildiği” vurgusunda bulundu. Açıklamada ayrıca “Biz Türkiye Cumhuriyeti'ne düşman değiliz, Türkiye halklarına düşmanlık değil, kardeşlik duyguları besliyoruz. Sesimiz ve vicdanımız dünyanın neresinde olursa olsun iradesine müdahale edilen, korkutulan ve sindirilen tüm halkların yanındayız. Biz varız. Buradayız. Biz çağdaş, laik, kendi ayakları üzerinde durabilen ve durma yeterliliğine sahip bir toplumuz” mesajı da dikkat çekti. 

Lefkoşa’daki kitlesel yürüyüş Ankara’nın KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve yeni Başbakan ile yeni hükümetin oluşturulma süreçlerine müdahil olduğu bir süreçte gerçekleştirildi. 10 Kasım Mustafa Atatürk’ü anma etkinlikleriyle aynı gün yapılan yürüyüş, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri ile beraber pazar günü adaya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Kıbrıs gündeminde yankı uyandırdı.