KKTC'de 23 Ocak seçimleri öncesi boykot cephesi örgütleniyor

KKTC'de 23 Ocak'ta düzenlenecek erken seçimlere sayılı günler kala, boykot akımı ivme kazandı. Birleşik Kıbrıs Partisi, seçimi boykot kararını toplum geneline yaymaya çalışacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC'de 23 Ocak'ta düzenlenecek erken milletvekili seçimleri öncesinde önemli bir siyasi gelişme gündeme damgasını vurdu. Kıbrıs’ın kuzeyinde, seçimleri boykot cephesi örgütleniyor. 

Ankara'nın geçtiğimiz sene düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalesine tepki gösteren ve Kıbrıs Türk solunun bugünkü durumundan hoşnut olmayan siyasetçiler, aktivistler, kanaat önderleri ve vatandaşlar, halkı 23 Ocak seçimlerini boykot etmeye çağırdı. Bu yöndeki çağrı geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, özellikle de sol cenahta yankı uyandırdı. Sonrasındaysa boykot akımı örgütlenme yolunu seçti.

BOYKOT İÇİN KAMPANYA

Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal çözüm yanlısı olan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) dün 23 Ocak seçimlerini boykot edeceğini açıkladı. Parti Meclisi’nde oy birliğiyle alınan kararı kamuoyuna açıklayan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, seçimlere katılan partilerin birbirinden farkı olmadığı ve seçimlerle bir şeyin değişmeyeceği görüşünü dillendirdi. 

İzcan boykotu 'BKP’nin boykotu' olmaktan çıkarmak, toplum geneline yaymak için aktif bir kampanya yürüteceklerini, sandığa gitmeyenlerin yüzde 50’yi aşacağına inandıklarını belirtti. BKP lideri ayrıca, 2020’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi erken milletvekili seçimlerinde de arka planda Ankara’nın müdahalelerinin hissedildiği mesajını verdi. 

BKP gibi Kıbrıs Türk Solunun bir başka temsilcisi Yeni Kıbrıs Partisi'nin (YKP) de önümüzdeki günlerde seçimlere katılımla ilgili açıklamada bulunması bekleniyor. Kıbrıs Türk basını söz konusu partinin de seçimlere boykot çağrısında bulunacağı bilgisini geçiyor. 

'BU SAVAŞI KAZANAMAYIZ'

Sol parti ve hareketlerin boykotu gündemlerine aldığı bir süreçte, Kıbrıs Türk solu boykot kararını sosyal medya ortamında ve toplumsal örgütlenme bağlamında değerlendirmeye tabi tutuyor. Kıbrıs Türk basınındaki son bilgilere göre, Federal Kıbrıs Hareketi, 'sağ tek cephede birleşmişken solun seçime bölük pörçük bir şekilde gitme' kararı almasını boykot edeceklerini belirterek, ‘Savaş tek cephede olacak ve bu savaşı kazanamayacağız” açıklamasında bulundu. 

“Adanın güneyinde egemenliğini sürdüren Kıbrıs Cumhuriyeti ve kuzeyinde hiçbir zaman tanınmamış ve egemen olmamış bir KKTC vardır” mesajını veren Federal Kıbrıs Hareketi, “Seçimleri boykot etmeyi sandığa gitmemek olarak görmüyoruz. Ekonomik- sosyal – kültürel sıkıntılar bizi yok etmeye götürmektedir. Yok olmaktan kurtuluşun tek çaresinin çözümden geçtiğini anlatacağız. Çözümün ve barışın başka ülkelerin çıkarlarına göre gündeme getirilmesi değil, kendi ihtiyacımız olduğunu anlatacağız. Üretimden koparılarak adada Kıbrıs Türkü’nün rehin alındığını anlatacağız. Boykot profesyonelce örgütlenecektir” vurgusunda bulundu. 

SOL PARTİLER KAYGILI

Duvar’a Lefkoşa’nın kuzeyinden ulaşan son bilgiler, boykot tartışmalarının özellikle Kıbrıs Türk solu içerisinde ve seçimlere katılacak olan dört partide kaygı yarattığını gösteriyor. Bazı gözlemciler boykot cephesinin sol partilerin oylarında düşüşe neden olacağı görüşünü dillendiriyor. 

Kıbrıs’ın genelinde son yıllarda boykot akımı ivme kazanmış durumda. Adanın güneyinde son seçimlerde boykot oranı yüzde 40 bandını aşarken KKTC’deki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 30’u geçti.