KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a 'bilgisiz' suçlaması

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Erhürman, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ı Kıbrıs sorununda 'bilgisiz' olmakla suçladı. Erhürman, "Bilgi düzeyindeki sorunları inanılır gibi değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Nisan ayının son haftasında Cenevre'de düzenlenecek gayriresmi beşli zirve öncesinde Kıbrıs’ın her iki yakasında da siyasi tansiyon yükseliyor. KKTC'de iktidar ile ana muhalefet liderleri, birbirlerini 'bilgisizlikle' suçladı. 

'AKIL YOLUNA DÖNMEK GEREKİR'

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Kıbrıs sorununda 'bilgisiz' olmakla suçladı. Ana muhalefet lideri, "Kıbrıs sorununda sıcak gelişmeler yaşanıyor. Yaşanıyor da gelişme mi bunlar? 50 seneden sonra ilk kez yeni bir şeyden söz edildiğinden bahsediyor Tatar. Bu kadar eski bir şeyin yeni olduğunun zannedilmesi, düzey açısından gerçekten hayret verici, şaşırtıcı" ifadelerini kullandı. 

Erhürman, açıklamasının devamında şöyle konuştu: “Sonra adeta düzeltmeye çalıştı. Bilgi düzeyindeki sorunları inanılır gibi değil. Cenevre öncesi akıl yoluna dönmek gerekir.”

'BUGÜNE KADAR YAŞANAN SÜRECİ ÖĞRENSİN'

Erhürman’ın çıkışına Cumhurbaşkanlığı sert tonda yazılmış bir açıklamayla karşılık verdi. Açıklamada “Sn. Erhürman, özellikle Annan Planı referandumunda ve Crans Montana’da Rum tarafının olumsuz tutumuyla federasyon görüşmelerinin çöktüğünü bilmiyorsa, bunları da öğrenmeli ve bilgisizliğini gidermelidir” denildi. 

Cumhurbaşkanlığı, 'bilgisiz' polemiğiyle ilgili açıklamasına, aynı zamanda hukuk dalında akademisyen olan Erhüman’a yönelik olarak şu mesajı da ekledi: “Egemen eşitliğe ve yan yana yaşayan iki devlete dayalı çözüm modeli ilk kez tarafımızdan gündeme getirilmiş olup, bu yeni bir düşünce ve yeni bir duruştur. Bu çözüm önerimiz de 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de yapılacak olan gayri resmi Birleşmiş Milletler toplantısında da masaya getirilecektir. Sn. Erhürman, bu çözüm önerisinin yeni olup, olmadığını bilmiyorsa, bu da kendisinin bilgisizliğinden kaynaklanmaktadır. Kendisine tavsiyemiz Kıbrıs konusunu ve bugüne kadar yaşanan müzakere süreçlerini öğrenmesidir.” 

'TAŞ DEVRİNDEN KALMA YAKLAŞIMLAR'

Erhürman ise Tatar liderliğinin açıklamasına, “Eleştirilerin, bu ülkede demokratik tartışma kültürü konusunda taş devrinden kalma yaklaşımların yeniden hakim kılınmaya çalışılmasının örneği olduğunu vurgulamak zorundayım. Bu tür çabalar geçmişte Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını her koşulda savunmamızı engelleyemedi. Bundan sonra da engelleyemeyecek” yanıtıyla karşılık verdi. 

RUM TARAFINDA DA TANSİYON YÜKSEK

Kıbrıs Türk tarafında olduğu gibi, tansiyonun yükseldiği Kıbrıs Cumhuriyeti'nde de iktidar ile ana muhalefet karşılıklı suçlamalarda bulundu. Ana muhalefet partisi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, gayri resmi zirvenin 'başarısızlıkla sonuçlanacağını' söyledi. Kiprianu ayrıca, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere 'Crans Montana’dan kaldığı yerden devam etmek istemesinin artık yeterli olmadığının farkına varması gerektiğine' işaret etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, 'belirsizlikte kalan meseleleri ve hidrokarbonlar konusunda köprü kurucu öneriler ortaya koyma' çağrısında bulunan Kiprianu, “Eğer bunu yaparsa, o zaman ya çözüm perspektifine ilişkin yol açılacak ya da yeni bir başarısızlıkla ilgili tek sorumlu Türk tarafı olacaktır” mesajını da verdi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, Kiprianu’nun çıkışına yanıt verdi. Kusios, AKEL’in 1978 yılındaki Amerikan-İngiliz-Kanada planının reddedilmesindeki katalizör rolüne atıfta bulunarak ana muhalefet partisinin 2004 yılındaki Annan Planı konusunda da olumsuz tavır takındığı hatırlatmasında bulundu. Kusios ayrıca, Cenevre’de gerçekleştirilecek konferansın birkaç gün öncesinde, olası bir çıkmaz konusunda AKEL'in Rum liderliğini 'peşinen suçlayarak gerçekten neye hizmet ettiğini ve neyi başarmak istediğini sorguladığını' aktardı.