KKE: Ege'deki gergin atmosferin sorumlusu NATO

Atina-Ankara ilişkilerini değerlendiren Yunanistan Komünist Partisi, Ege'deki gergin atmosferin sorumlusunun NATO olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Komünist Partisi (KKE), partinin yayın organı 'Rizospastis'te yayınlanan baş yazıda, Ege'deki gergin atmosferin sorumlusu olarak NATO'ya işaret etti. Yazıda, "NATO ve AB'nin aracı olduğu Türk burjuvazisi ve Erdoğan hükümeti, Ege adalarındaki egemenlik haklarına ve hatta Yunanistan egemenliğine karşı provokasyonlarını tırmandırıyor ve askeri müdahale tehditleri savuruyor" denildi. "Bölgede, sahada ve Yunanistan'ın ABD-NATO planlamasına daha aktif katılımında yoğunlaşan karşıtlıkların 'büyük resmini' gizlemenin bir yolu yok; bu durum görünürde egemenlik haklarını koruyacak gibi dursa da gerçekte bunun tam tersi oluyor" ifadeleriyle devam edildi. 

Yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Türk-Yunan ilişkilerinin, Türk burjuvazisinin NATO ve AB ile yürüttüğü daha geniş kapsamlı pazarlıkla giderek daha fazla bağlantılı olduğu artık daha açık bir şekilde teyit edilmektedir. Ekonomik ve askeri açıdan güçlü bir bölgesel güç ve NATO üyesi olan Türkiye, Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürürken, 'müttefiki' Yunanistan ile rekabet halinde 'stratejik derinliğini' yansıtarak bölgede daha geniş bir rol talep etmektedir. Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin yanı sıra Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında, aslında Rusya ile NATO arasında bir 'arabulucu' olarak öne çıkmakta, Doğu'da ve Batı'da kapsamlı hidrokarbon araştırmaları yürütmektedir. Türkiye ayrıca, Doğu Akdeniz'de kapsamlı araştırmalar yapıyor, İsrail ile ilişkilerini düzeltiyor ve NATO ile Orta Doğu'nun gelecekteki haritası üzerinde pazarlık gerçekleştiriyor; AB ile göç konusunda vardığı anlaşmayı da bir 'araç' olarak kullanıyor.

Türkiye, Türk-Yunan ilişkilerindeki saldırganlığını tehlikeli bir şekilde keskinleştirmekte ve Yunan burjuvazisine bölgedeki NATO uyumunu baltalayan tarafın kendisi olduğu 'suçlamasını' yöneltmekte.

Yunanistan'ın tüm burjuva partileri tarafından desteklenen ABD-NATO planlamasındaki daha aktif rolü, Türkiye ile rekabeti keskinleştirmekte ve Yunanistan-Türkiye meselelerini Avrupa-Atlantik 'müttefikleri' ile yapılan pazarlığın merkezine taşımaktadır. Halk için gerçek çıkış yolu, ülkeyi emperyalist projelerden ve burjuvazinin ittifaklarından kurtarmak, kendi işçi iktidarı yolunda yürümek ve komşu halklarla karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler inşa etmektir."

Öte yandan KKE'ye göre, 'Türkiye'nin tehdit unsuru içeren yeni açıklamaları' karşısındaysa NATO, iki taraf arasında çözümlerin ve Yunan egemenlik hakları için 'tehlikeli düzenlemelerin mayalandığı diyalog platformu' olarak öne çıkıyor.