Kıyafetinde Arapça 'helva' yazan kadına Pakistan'da linç girişimi

Pakistan'da bir kadının üzerindeki kıyafette Kuran ayetlerinin yazılı olduğunu sanan bir grup, kadının bulunduğu restoranın etrafını sardı. Kadın, restorandan polis yardımıyla çıkabildi.

Fotoğraf: Shalik Riyadh/ Instagram
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan polisi, üzerinde Arapça kaligrafi bulunan kıyafet giyen bir kadını, yazıların Kuran'dan alıntı olduğunu sanan ve kadını 'dine küfür' ile suçlayan öfkeli bir kalabalığın elinden kurtardıklarını açıkladı. Kadının kıyafetinde Arapça 'helva' yazılıydı.

BBC'nin haberine göre, etrafından yüzlerce kişi toplanan kadın, polis tarafından güvenli bir yere götürüldü. Kadın, olayın ardından özür açıklaması yaptı. 'Dine küfür' Pakistan yasalarında ölümle cezalandırılan bir suç olarak düzenleniyor. Daha önce bu suçla itham edilen bazı kişiler, hakim karşısına çıkmadan linç girişimleri ile karşı karşıya kalmıştı. 

RESTORANIN ÖNÜNDE 300 KİŞİ TOPLANDI

Polis, 25 Şubat Pazar günü yerel saatle 13.10 sıralarında Pencap eyaletinin başkenti Lahore'de bir restorandaki bir kadının etrafında büyük bir kalabalığın toplandığı yönünde ihbar aldı. Polis olay yerine gittiğinde restoranın dışında yaklaşık 300 kişi toplanmıştı. Olay yerinden sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir kadının bir restoranın uzak bir köşesinde oturduğu, korkmuş bir halde eliyle yüzünü kapattığı görülüyordu.

Bir başka görüntüde ise polisin kadın ile üzerinde Arapça yazılar olan kıyafetini çıkarmasını isteyen kalabalık arasında bir bariyer oluşturduğu kameralara yansıdı. Bazı videolarda, kalabalıktan 'dine küfredenlerin kafasının kesilmesi gerektiği' yönünde sloganlar atıldığı duyuldu. Sosyal medyadaki görüntülerde polis memuru Syeda Shehrbano'nun restoranın kapısında durarak kalabalığı sakinleştirmeye çalıştığı görüldü.

'KİMSE NE YAZDIĞINI BİLMİYORDU'

Shehrbano, "Kıyafetin üzerinde ne yazdığını aslında hiç kimse bilmiyordu. Kadını güvenliğini sağlamak üzere oradan çıkarmaya çalışmak büyük bir işti" diye konuştu. Kalabalıkla 'müzakere etmek' durumunda kaldığını da anlatan polis, "Kadını yanımızda götüreceğimizi, eylemlerinin göz önünde bulundurulacağını ve her ne suç işlediyse ülke yasaları uyarınca sorumlu tutulacağını söyledim" ifadelerini kullandı. 

Daha sonra olay yerinden paylaşılan görüntülerde de üzerine siyah bir cübbe ve başörtüsü giymiş bir kadının kalabalıktan uzaklaştırılmaya çalışıldığı görüldü. Diğer polis memurları bu esnada kadını kalabalıktan korumak için kollarıyla bir insan zinciri oluşturmuştu. Shehrbano, Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) isimli partinin destekçilerinin de restoran dışında toplanan kalabalığın arasında olduğunu bildirdi.

'KADIN DEĞİL KALABALIKTAKİ ERKEKLER ÖZÜR DİLEMELİ'

Kadın, olayın ardından polis merkezine götürüldü ve pek çok din bilgini, kıyafetin üzerindeki Arapça kaligrafide Kuran'dan ayetler yazılı olmadığını doğruladı. Polis, din bilginlerinden bulgularını ve kadının 'masum' olduğunu anlatan bir video çekmesini istedi. 

Kadın da olayın ardından yaptığı açıklamada, "Öyle bir niyetim yoktu; kazara oldu. Yine de olanlar için özür diliyorum. Bir daha asla olmayacağından emin olacağım" diyerek 'dini bütün bir Müslüman olduğunu ve asla dine küfretmeyeceğini' söyledi. Yetkililer, alışveriş yapmak için Lahore'de olan kadının kentten ayrıldığını açıkladı. 

Başbakanlık dini işler eski danışmanı Mahmood Ashrafi ise sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, özür dilemesi gerekenin kadın değil, kalabalıkta bulunan erkekler olduğunun altını çizdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)