Dilop'da Newroz var

Dilop Mart-Nisan 2020 sayısı çıktı. Üçüncü yılında olan dergi bu sayısında Newroz’u irdeliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürtçe-Türkçe iki dilde yayınlanan kültür, sanat, politika dergisi dilop’un Mart-Nisan 2020 sayısı çıktı. 2017 Newroz’unda yayına başlayan ve Kürtçe-Türkçe yayınlanan dergide, Recep Maraşlı ve Mesut Alp imzalı yazılar, güncel ve tarihsel boyutlarıyla Newroz’u irdeliyor.

Diyarbakır’da yapılan ve ‘Cigerxwîn: Kimim Ben?’ başlıklı panelin sunumlarının yer aldığı dosya sayfalarında; Lal Laleş, Şener Özmen ve Vecdi Erbay Kürt şairini konuşuyor. İsmail Dindar’ın da yazısıyla katkı verdiği dosyanın başlığı, tarihsel süreç içerisinde Kürtlerin kimlik sorununa vurgu yapan Cigerxwîn’in ‘Ben Kimim?’ sorusuna yanıt aradığı şiirinden esinleniliyor.

'SOVYETLERLE BİRLİKTE KARDEŞLİK DE YIKILDI'

Kürt entelektüeli Eskerê Boyik ile yapılan röportajda Boyik, Sovyetler Birliği döneminde kurulan düzenin Kürtler açısından sağladığı olanaklara vurgu yapıyor ve Sovyetlerin yıkılmasıyla ‘halkların kardeşliği’nin de yıkıldığını söylüyor.

Araştırmacı-yazar Murat Uçaner, kendisiyle yapılan röportajda Gaziantep Ermenilerinin 1915 ve öncesi durumunu, mallarına el konulmasını, tehciri ve sonuçlarını ayrıntılı bir biçimde aktarıyor.

DEPREMDEN SONRA

Sezai Sarıoğlu’nun kendi özgün diliyle bölge illerini yazdığı dizide, bu sayıda Elazığ/Harput’ yer alıyor Araştırmacı-Tarihçi Mehmet Bayrak’ın, ‘Arkeoloji, folklor ve etnografya aynasında Kürt gerçeği’ni yazdığı dergide, Barış Avşar ‘Depremden Sonra’ başlıklı yazıda ‘doğal afet’ ile ‘siyasal afet’ arasında kuşatılmış ülke gerçeğine işaret ediyor.

Zelal Sadak’ın Hevsel bahçelerinin emekçileri Aşêfçi kadınları yazdığı dergide; Mehmet Özyazanlar futbolda ırkçılığı, Ali Sinemilli de 1933 tarihli bir fotoğrafın öyküsünü yazıyor. Sertaç Kayar, Hasankeyf’in ‘sırlarıyla’ suya gömülmesini fotoğraflayıp yazdığı dilop’ta; Evîn Şikakî, Ömer Uluçay, Miradê Miradan, Fewzi Bilge, Ayhan Erkmen, Amed Tîgrîs ve Bülent Gedik Kürtçe yazılarıyla yer alıyor.

Cemal Süreya, Qedrî Sipranî, Veysi Ülgen ve Mehsun Reşçelan’ın şiirlerine de yer verilen dilop’un Mart-Nisan sayısının kapak resmi Delawer Omar’ın.

dilop Mart-Nisan sayısı, dağıtım olanaksızlıkları nedeniyle ancak sınırlı sayıda kitabevinin yanısıra; emekkitap.com, babil.com, odakitap.com, eganba.com  adreslerinden edinilebiliyor.