Kırık Saat Dergisi, Tahir Elçi-Hrant Dink-Uğur Mumcu-Musa Anter-Sabahattin Ali dosyasıyla çıktı

Kırık Saat Dergisi'nin yeni sayısı yayımlandı: Kültür-edebiyat-düşünce dergisi üç ayda bir yayınlanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tahir Elçi İnsan Hakları vakfı bünyesinde yayımlanan Kırık Saat Dergisi 2. sayısıyla raflardaki yerini aldı. Kırık Saat’in bu sayısında, Tahir Elçi, Hrant Dink, Uğur Mumcu, Musa Anter ve Sabahattin Ali dosyası hazırlandı. Dosyaya, Oya Baydar Önce Güvercinleri Vururlar, Müslüm Yücel Musa, Akif Kurtuluş Birayê min Tahir, Adnan Gerger Geçmişin ve Geleceğin Karanlık Tarihi, Sevengül Sönmez Aydınlatılamayan Cinayet yazılarıyla katkıda bulundu.

Derginin bu sayısında Tanıl Bora, Hitler zamanında soykırıma uğrayan Polonyalıların bellek mücadelesinin önemini, insan hakları savunucularının mücadeleleriyle buluşturuyor. Bora, Polonya’da soykırım sırasında, tarihsel bir hafıza yaratan Emanuel Ringelblum’un arşiv hikayesini anlatıyor.

Aziz Yağan, Cuma Çiçek ile yaptığı röportajda, Kürt Siyasi Hareketi’nin geçmişi ve bugününü, eğitim ve anadil meselesini ve son süreçlerde yaşanan olaylarla, diğer siyasi dinamiklerle beraber masaya yatırıyorlar. “Sizin ağaç dikmeniz de siyasettir,” diye belirten Cuma Çiçek, “Siyaset, özellikle çatışmadan kaynaklı, hayatı bu kadar çerçevelediği için insanların siyasete olan ilgisi yüksek. Olan biteni takip ediyorlar, izliyorlar ki pozisyon alabilsinler, gündelik hayatlarını sürdürebilsinler, varsa çocuklarını koruyabilsinler, bir gelecek tahayyülü kurabilsinler” diyor.

Ramazan Kaya, "Tercüme Edilen Dünyaların Edebiyatı" başlıklı yazısında sömürge altında yaşayan, göçmen, ulusal kimliğini sahip olmayan yazarların edebiyatını ele alıyor. Kafka’dan Milan Kundera’ya Philip Roth’tan Ferrante’ye birçok ismi eleştirmen ve felsefecilerin referanslarıyla irdeliyor.

Kırık Saat’in ikinci sayısında, Türkan Elçi Eksik, Mustafa Orman İşlemeli Mendil, Mehmet Mahsum Oral Elindekini Nereye Koyacığını Bilmemek, Veysi Erdoğan Adı Veysi Olanların Hikayesi, Yılmaz Şener Tuhaf Bir Akşam Üstü öyküleriyle yer alıyorlar.

Kırık Saat’in bu sayısında, Sema Kaygusuz Meryem’in Kederi “Nômos”, Mıhemed Şarman Okumanın Başlangıç Çizgisi, Ertuğrul Mavioğlu Süt Tozu, Ethem Baran Çalınan Demiryolu, Aziz Yağan Kürdlerde “Şimdi”nin İcadı ve İnşası, Ali Fikri Işık Futbol ve Hafıza, Rêdûr Dicle Devletin Ötesinde Başka Yaşamı Tahayyül Edenler yazılarıyla katkıda bulundular.