Aşka yaşlılıktan bakan bir deneme: Aşk ve Ereksiyon 'Aşk'ı

'Aşk ve Ereksiyon “Aşk”ı' denemesi okurla buluştu. Ömer Faruk aşk üzerine yaşlılıktan düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ömer Faruk Aşk ve Ereksiyon “Aşk”ı adlı denemesi Altıkırkbeş Yayın tarafından yayımlandı. Faruk, Badiou, Barthes, Bauman, Deleuze, Gorz, Haneke, Kovel, Morin, Paz ve Sponville gibi isimlerden yola çıkarak Aşk ve ev üzerine söz alıyor.

Aşk ve Ereksiyon “Aşk”ı, Ömer Faruk, 263 syf., Altıkırkbeş Yayınları, 2019.

Ömer Faruk mevcut aşk algısını yeniden ve yeniden üreten, “Seni seviyorum!”u bayağılaştıran popüler kültürün aşk kavrayışı üzerine yaşlılıktan düşünüyor ve erotik çekim bölgesi olarak cinsel organların yerine yüz’e dikkat çekiyor.

ÖMER FARUK KİMDİR?

1954 Adana doğumlu Ömer Faruk, Orhan Pamuk’un Beyaz Kale adlı romanı için yazdığı eleştiri yazısı ile 1987 yılında Milliyet Sanat dergisinin düzenlediği Abdi İpekçi Sanat Yarışması/Öykü-Roman Eleştirisi İkincilik Ödülü’nü aldı. Daha sonra Ayrıntı Yayınları'nı kurdu. Kurucusu olduğu bu yayınevinin genel yayın yönetmenliğini Kasım/1987-Kasım/2008 yılları arasında sürdürdü. 2004 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü” Ayrıntı Yayınları’nın genel yayın yönetmeni olarak kendisine verildi.

Ayrıntı Yayınları’ndan ayrıldıktan sonra kendi adına söz almaya başlayan Faruk'un, Melih Cevdet Anday anısına düzenlenen “deneme” yarışmasında Yarabıçak adlı kitabı teşekkürle ödüllendirildi.  Yazıları Birikim, Evrensel Kültür, Kızılcık, Milliyet Sanat, Red, Varlık, Birgün, Hürriyet, Radikal, Taraf gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Defne Ağacı ve Orman Kardeşliği (Yapı Kredi Yayınları, 2012) adlı bir çocuk kitabı, Yarabıçak-Banka Soymuş Bir Devrimcinin Samimi İtirafları (İthaki Yayınları, 2014) adlı bir deneme kitabı, editörlüğünü üstlendiği Dışarıdan Düşünmek (ed: Ömer Faruk, Chiviyazıları, 2016) adlı bir derlemesi, Başkası Adına Konuşmanın Haysiyetsizliği (Altıkırkbeş Yayın, 2019) ve Aşk ve Ereksiyon “Aşk”ı (Altıkırkbeş Yayın, 2019) adlı iki deneme kitabı daha vardır.