Selim İleri: Yerli ve milliyim

Selim İleri edebiyata bakış açısıyla ilgili konuştu: Milli ve yerli olmaya özen gösteriyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edebiyatçı Selim İleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli ve milli değerler söylemini desteklediğini söyledi. İleri, “Edebiyatta da milli ve yerli olmak şart. Bizi var eden toprağa saygımız olmalı, yerli olmazsak hep taklitte kalırız” dedi.

İleri, romanlarındaki İstanbul imgesiyle ilgili olarak, "İstanbul, her şeyden önce doğup büyüdüğüm, en çok bildiğim ve vakit geçirdiğim şehir. İstanbul'u çok seviyorum. Şimdi bazıları eleştiriyor, 'İstanbul şöyle oldu, böyle oldu' diye ama ben böyle olumsuz yaklaşmanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Yapıcı olmamız gerekiyor. İstanbul'da çok iyi restorasyonlar yapılıyor. Özellikle cami restorasyonlarını fevkalade başarılı buluyorum. Nusretiye Camii ve Sokullu Camii çok iyi restore edildi. İstanbul, gerçekten çok özel bir şehir; dünyanın üç büyük tarihi kentinden biri. Doğu ve Batı'nın yan yana olması İstanbul'u farklı kılıyor. Doğu-Batı sentezini kaybetmemesi çok önemli" ifadelerinde bulundu.

'YERLİ VE MİLLİ OLMAK ŞART'

Sabah'tan Tuba Kalçık'a konuşan Selim İleri, "Edebiyatta milli ve yerli olmanın şart olduğunu düşünüyorum. Birincisi, vicdan borcu olarak görüyorum milli ve yerli olmayı. Bizi var eden toprağa olan saygımızdan dolayı bu duyguları taşımalıyız. İkincisi de, yerli olmazsanız hep taklitte kalırsınız. Mesela Ahmet Hamdi Tanpınar, yerli ve milli bir yazar. Tamamen yaşadığı toprağın değerlerinden yola çıkarak bir yere varmış ama bunu yaparken Batı'yı da yadsımamış. Ben de milli ve yerli olmaya özen gösteren bir edebiyatçıyım. Yerli olmadığınız zaman kendi edebiyatınızın bir bireyi olamazsınız.

Yerlilik bizde çok horlandı ama ne olursa olsun yerli edebiyat kalıcı oldu. Nasıl ki diğer ülkelerdeki edebiyatçılar kendi kültürel değerlerinden yola çıkarak hikayeler yazıyorsa, biz de öyle yapmalıyız. Mesela biz Rus insanını, onların kültürlerini Dostoyevski'nin romanlarından kavrıyorsak, dünya da Türk insanının değerlerini, kültürünü bizim edebiyatçılarımızdan öğrenmeli" diyerek açıklamalarını bitirdi.