Michel Foucault yarım kalan çalışması 34 yıl sonra tamamlandı

Foucault’nun yarım kalan çalışması yayımlandı. Eser, Cinselliğin Tarihi'nin devamı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar - düşünür Michel Foucault’nun yarım kalan çalışması, ölümünden 34 yıl sonra yayımlandı. Fransız filozofun altı cilt tasarladığı ve ancak ilk üçünü tamamlayabildiği Cinselliğin Tarihi adlı eserinin dördüncü kitabı “Nefsin İtirafları” (Les Aveux de la chair) Gallimard Yayınevi tarafından basıldı.

Medyascope.tv'den Işın Eliçin'nin haberine göre, Cinselliğin Tarihi’ni yazmaya 1980 yılında AIDS’e yakalandıktan sonra yazmaya başlayan Foucault, dizinin ilk üç kitabı Bilme İstenci (La volonté de savoir), Hazların Kullanımı (L’usage des plaisirs) ve Kendilik Kaygısı’nı (Le souci de soi) yayınladıktan sonra, 1984 yılında Nefsin İtirafları’nı tamamlayamadan hayatını kaybetti. Berkeley Üniversitesi profesörlerinden olan Foucault, ölümünden sonra hiçbir eserinin yayınlanmamasını talep ederek, her şeyini hayat arkadaşı Daniel Defert’e bırakmıştı. Ancak, 2013’te Nefsin İtirafları’nın el yazmalarının da içinde olduğu yazara ait arşivin Fransa Milli Kütüphanesi’ne satılmasından sonra, bu el yazmalarının daha geniş bir çevreye ulaştırılmasına karar verildi.

FOUCAULT'UN GÖZÜNDEN 'TECAVÜZ'

Kitabın editörü Frederic Gros, “cinsel tacize karşı başlatılan ‘Ben De’ hareketinin yükselmesiyle bu özgün eserin tam da basılma zamanı geldi” dedi.

Cinsellikte rıza kavramına odaklandığı belirtilen Nefsin İtirafları erken Hristiyanlık dönemindeki cinsellik pratiklerini inceliyor. Bu eserde Hristiyanlık’ta cinsellikle ilgili baskıcı fikir ve uygulamaların bir bölümünün paganlardan devralındığını ileri süren Foucault, Hristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren rızanın önemine vurgu yapıldığını ve tecavüzün suç sayılması gerektiğinin savunulduğunu yazıyor.

'FOUCAULT GÜNCEL SORUNLARA ÇARENİN GEÇMİŞTE BULUNAMAYACAĞINI SÖYLER'

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden Foucault uzmanı akademisyen Stuart Elden, “Bu klasik metinleri okuyup günümüze dair şifreler bulmak beklentisi içinde olanlar var. Oysa Foucault özünde güncel sorunlara çarenin geçmişte bulunamayacağını söyler” diyor. Foucault’un Cinselliğin Tarihi için rehber adlı çalışmanın yazarı Chloe Taylor da benzer görüşte: “Foucault feminist siyasi hareketlerle ya da güncel tartışmalarla alakalı bir şey söyleyecek olsaydı, kanımca bunu modern dönemde cinselliği incelediği ilk ciltte yapardı.”