Kışın kamp yaparken nelere dikkat edilmeli?

Havaların soğuması hatta kar yağması kışın kamp yapmanıza engel değil. Kış şartlarına uygun üretilen kamp malzemeleri ve kıyafetlerle kamp keyfinizi kış aylarında da sürdürebilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Doğada çadır kurup kamp yapmanın her mevsim keyfi farklı oluyor. Hava koşullarına uygun kamp malzemeleriyle bu keyfi kışın da sürdürmeniz mümkün. Peki, kışın kamp nasıl yapılır? Kış kamplarında nelere dikkat etmeliyiz? Kış aylarında kampa giderken yanımıza neler almalıyız? İşte kış kampıyla ilgili tüm detaylar...

ÇADIR

Mevsime göre çadırlar da farklılık gösterir. Kış aylarında muhakkak dört mevsim çadırınız olmalı. Çadırınızın su geçirmezlik, ısı yalıtım, rüzgâr direnci gibi özelliklerinin kış şartlarına uygun olup olmadığını kontrol edin. Yaz kamplarına göre kışın yanınıza daha çok ekipman ve kıyafet alacağınızı düşünürsek taşıma kolaylığı da önemli bir kriter.

Kamp malzemeleri

ÇADIR ALTLIĞI

İyi bir çadır almak, her zaman soğukla temasınızı kesmeye yeterli olmayabilir. Eğer zemine çadır altlığı yaymadan çadırınızı kurarsanız çadırınızda üşüme ya da yerdeki taşları sırtınızda hissetme ihtimaliniz yüksek. Çadır altlığı, eriyen kar sularının ya da yağmurun içeri girmesini de engelleyecektir.

MAT

Uyku tulumunuzun altına koyacağınız mat, yerden daha çok izole olmanızı ve daha iyi ısınmanızı sağlayabilir. Bu sayede sıcak, kesintisiz ve konforlu bir uyku uyuyabilirsiniz.

UYKU TULUMU

Uyku tulumunuzu seçerken en soğuk kış koşullarına dayanabilecek model olmasına dikkat edin. Gideceğiniz yerin sıcaklığı gece eksilere düşüyorsa buna göre bir uyku tulumu almalısınız.

KIYAFETLER

Kış kamplarında kalın giyinmek yerine kat kat giyinmek önemli... Kıyafetlerinizi seçerken de pamuklular yerine sentetik olanları tercih edin. Ayrıca çantanızda muhakkak bir yağmurluk bulundurun. Termal mont ve yine termal çoraplar da hayat kurtarıcı olabilir.

CEP SOBASI

Jel cep sobasını duymadıysanız hemen bir tane edinin deriz. Adından da anlaşılacağı üzere jel bir formda olan cep sobasının içindeki metal aparat çıtlatılarak katılaşması sağlanıyor. Böylece bir saate yakın süre özellikle ellerinizi ve ayaklarınızı ısıtmanız mümkün.

TERMAL BATTANİYE

Yanınızda bulunduracağınız termal battaniye ihtiyacınız olduğunda sizi soğuk havadan koruyacaktır.

YİYECEKLER

Kış kampına giderken yanınıza alacağınız yiyeceklerin kalorilerinin yüksek olmasına dikkat edin. Çikolata ve kuruyemiş gibi yiyecekler atıştırmanız kan şekerinizin yükselmesini ve dolayısıyla kolay üşümemenizi sağlayabilir.

İLAÇLAR

Devamlı kullandığınız ilaçların yanı sıra soğuk algınlığına iyi gelen ilaç ve pastillerden de yanınıza almayı ihmal etmeyin.

TERMOS

Yaz kampına giderken götürdüğünüz mutfak ekipmanlarına ek olarak yanınıza almayı kesinlikle unutmamanız gereken şey termos... Termosunuzu seçerken de içine koyacağınız içeceği ne kadar süre sıcak tuttuğunu iyi araştırın ve en uzun süre sıcaklık sağlayan termosları seçin.

DİĞER DİKKAT EDİLECEKLER

Su taşkını ihtimaline karşın çadırınızı kurduğunuz yere muhakkak dikkat edin. Çok rüzgârlı ve çığ tehlikesi olan alanları tercih etmeyin. Yanınızda hafif bir kürek olmasında fayda var.

Hava durumu eksilere düşüyorsa benzinli ya da white gas kamp ocağı tercih edin. Kar suyunu kaynatmadan asla içmeyin.

Rüzgâr ve yağmur yüzünden çakmak ya da kibritlerinizi kullanamayabilirsiniz. Ateş başlatmak için yanınızda magnezyum çubuğu götürebilirsiniz.

Yaz olsun, kış olsun kamp yaparken dikkat edilmesi gereken genel kurallarla ilgili “Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Bilgi”  başlıklı yazıya bakabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)