'Kirlilik Salda'yı öldürür, millet bahçesi projesi iptal edilmeli'

Son dönemde millet bahçesi projesinin hız kazanmasıyla yeniden gündeme gelen Salda Gölü kıyısında açıklama yapan Salda Gölü Koruma Derneği, projenin iptal edilmesini istedi ve taleplerini sıraladı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Burdur'un Yeşilova ilçesinde Salda Gölü Koruma Derneği, son süreçte millet bahçesi projesi ile gündeme gelen Salda Gölü'nün korunması ve UNESCO Dünya miras listesine alınması talebiyle basın açıklaması düzenledi. Göl kıyısında düzenlenen açıklamaya dernek üyelerinin yanı sıra çevre ve yaşam savunucularının da destek verirken, açıklamada “Salda Gölüme dokunma” yazılı pankart taşındı. Grup adına açıklama yapan Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, Salda Gölü'nün kapalı bir tatlı su ekosistemi olduğunu ve gölde buraya özgü ekolojik yapı oluştuğunu söyledi.

'KİRLİLİK GÖL İÇİNDEKİ ENDEMİK CANLILARI YOK EDER'

Salda Gölü'nde yaşayan canlılara dikkat çeken Şakar, “Salda Gölü'nde, dünyada canlıların ilk oluşumu sırasında, güneş ışınlarını fotosentez ederek oksijen üreten tek hücreli siyona bakteriler halen varlığını sürdürmektedir. Salda Gölünde, endemik olan, sadece Burdur Gölü ve Salda Gölü'nde yaşayan Burdur sazancığı ve Salda Gölü'nden başka yerde yaşayamayan Salda sazancığı balıkları vardır. Ayrıca göldeki ekolojik yapıya uyum sağlayan canlılar yaşamaktadır” diye konuştu.

Kapalı bir havza olan Salda Gölü'ne giren kirliliğin bir daha dışarıya çıkamayacağını gelen kirliliğin gölün içinde biriktiğini ifade eden Şakar, “Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır. Oluşan bu zehirli gazlar göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok eder” dedi.

'MİLLET BAHÇESİ PROJESİNİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Salda Gölü'nün 1980'li yıllara kadar kendi halinde, tertemiz, insanlardan saklı, doğal olarak varlığını sürdürdüğünü, 2017-2018 yıllarında ise Salda Gölü'nün, Maldivler benzetmesi ile reklamının yapılması ile insanların ilgi odağı olduğunu söyleyen Şakar, 2019 yılında resmi kayıtlara göre 1 milyon 500 bin kişinin göle geldiğini belirtti. Gölün bu şekilde daha da kirlenmeye başladığını ifade eden Şakar, “Göle ne kadar çok insan gelirse, göl o kadar çok kirlenecektir” diye konuştu. Gölün 1989 yılında 1. Derece SİT bölgesi ilan edildiğini ve kısa süre sonra ise devletin yetkililerinin, korunması gereken bu yeri devletin başka kurumlarına tahsis ederek kullanıma açtığını kaydeden Şakar, şunları söyledi:

“2019 yılında devleti yönetenler, kendi yönetimsizliklerini bahane ederek, millet bahçesi projesi ile Salda Gölü çevresini yapılaşmaya açtı. Millet bahçesinin ilk planları göl kenarını beton yığınına çeviriyordu. Milyonlarca insan göl kenarında gece, gündüz kalacaklar, gölde suya girecekler, gölü istedikleri gibi kullanacaklardı. İtirazlarımız, açılmış olan davalar ve kamuoyunun baskısıyla yetkililer bizlerin sayamayacağı kadar çok plan değişikliği yaptılar. Çivi çakmayacağız dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla, daldılar. Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere (kil tabakasına) çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar. Bu yapılanlarla göl korunmadı. Göl çevresindeki doğal yapı ve göle yer altından gelen su yolları bozuldu. Bizler halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz”

'BAKANLIĞIN AMACI GÖLÜ KORUMAK DEĞİL, RANTA ÇEVİRMEK'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapığı millet bahçesi ile Salda Gölünü koruduğunu açıkladığını ancak bu durumun doğru olmadığını vurgulayan Şakar, bakanlığın gölü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşündüğünü söyledi. “Bakanlığın amacı gölü korumak olsaydı, millet bahçesinden önce, göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının, göle gelmesini önlerdi” diyen Şakar, göl çevresindeki yerleşim yerlerinden Yeşilova İlçesi ve Doğanbaba Köyünün kanalizasyon suları topraktan süzülerek, kanalizasyon suyunun dereden göle aktığını hatırlattı.

Şakar, son olarak Salda Gölü'nün gelecek nesillere aktarılması için taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Salda Gölü'nde suya girilmesin.

* Beyaz kumlara basılmasın.

* Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin.

* Millet bahçesi projesi iptal edilsin.

* Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın.

* Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun.

* Salda Gölü'nden turistik amaçlı yararlanılacaksa, görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın.

* Salda Gölü UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınsın.