Kırım'da patlama: Ukrayna 'füze imha ettik', Rusya 'siviller hedef alındı' dedi

Ukrayna, Kırım'da Rus seyir füzelerinin imha edildiğini ileri sürerken, Rusya destekli yetkililer İHA'ların bölgedeki sivilleri hedef aldığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Ulusal Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü (GUR), Rusya'nın 2014 yılında yasa dışı ilhak ettiği Kırım'ın kuzeyindeki Canköy şehrinde yaşanan patlama hakkında açıklama yaptı. Ukrayna İstihbaratı GUR, söz konusu patlamada Rus seyir füzelerinin imha edildiğini bildirdi. Rusya ise patlamaya ilişkin açıklamasında, patlamada sivillerin hedef alındığını ve bir kişinin yaralandığını ileri sürdü.

AA'nın aktardığına göre, konuya ilişkin yazılı açıklama yapan GUR, "Patlamada demir yolunun yanı sıra nakliye sırasındaki Rus 'Kalibr' seyir füzeleri imha edildi" diyerek, bu füzelerin Rus Karadeniz Filosu'nun gemilerinden fırlatılması amacıyla götürüldüğünü öne sürdü. Açıklamada, söz konusu füzelerin imha menzilinin kara hedefleri için 2 bin 500, deniz hedefleri için 375 kilometrenin üzerinde olduğu kaydedilerek, "Gizemli patlama Rusya’yı silahsızlandırma sürecini sürdürüyor ve Ukrayna’nın Kırım Yarımadası'nı işgalden kurtarmaya hazırlıyor" ifadelerine yer verildi.

RUSYA: TÜM İHA'LAR SİVİL BÖLGELERİ HEDEF ALDI

Patlamayla ilgili açıklama yapan Moskova'nın atadığı Kırım başkanının danışmanı Oleg Kryuchkov, insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirilen saldırıda sivillerin hedef alındığını iddia etti. Reuters haber ajansının aktardığına göre Telegram hesabından açıklama yapan Kryuchkov, "Tüm İHA'lar sivil alanları hedef aldı. Biri Dzhankoi teknik okulu üzerinde vuruldu ve eğitim alanı ile öğrencilerin yaşadığı alan arasındaki düştü" ifadelerini kullandı. 

Olay yerine yakın askeri bölge bulunmadığını söyleyen yetkili, diğer İHA'ların da yerleşim yerlerinde düşürüldüğünü iddia etti. Kryuchkov, "Patlayıcılara ek olarak her biri şarapnel de taşıyordu" dedi. Yetkili, 33 yaşında bir erkeğin düşen İHA'dan kopan şarapenel ile yaralanarak hastaneye kaldırıldığını da aktardı. 

Reuters ise konuyla ilgili haberinde Dzhankoi bölgesinde Rusya'ya ait bir askeri hava üssü bulunduğunu, Ukraynalı yetkililerin ise bölgenin Rusya'nın Ukrayna'daki en büyük askeri üssü haline getirildiğini söylediğini yazdı. Reuters, iki tarafın açıklamalarını da bağımsız kaynaklardan teyit edemediği bilgisini paylaştı. (DIŞ HABERLER)