Kırgızistan devlet bankasını dolandıran iki kişiye Türkiye'den iade kararı

Kırgızistan devlet bankasını 30 milyon dolar dolandırdığı iddia edilen Shavarinsk ve Samatov için tutuklu bulundukları Türkiye'de iade kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırgızistan devlet bankasını 30 milyon dolar dolandırdığı iddia edilen ve haklarında çıkarılan kırmızı bülten sonrası Türkiye'de tutuklanan iki kişi için iade kararı verildi. Tutuklanan sanıklardan biri, “Parayı alan kişi İsrail’e kaçtı” iddiasında bulundu.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, söz konusu 'yolsuzluk' Ekim 2022'de yaşanmıştı. Yıllardır Antalya’da yaşayan ve Türkiye'de evlenen Olexandır Shavarinsk, sahibi olduğu Şavaroğlu Petrol AŞ’nin bir şubesini, Ağustos 2022'de Orta Asya ülkesi Kırgızistan’da açtı. Şubenin müdürü, Daniel Rosenberg oldu. Şirketin kurulmasından iki ay kadar sonra devlet bankası Keremet’ten 30 milyon dolarlık bir kredi çekildi.

SAVCILAR KIRGIZİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE GELDİ, İFADE ALDI

Bu işlemden kısa süre sonra çekilen yüklü miktardaki paranın akıbeti bilinmezken, durumu fark eden bankanın yetkilileri harekete geçse de parayı almaları mümkün olamadı. Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı. Kırgızistanlı savcılar, şüphelilerden ikisinin Türkiye’de olduğunu tespit etti. Savcılar, sorgu işlemi için Türkiye’ye geldi. Kırgız savcılar, Shavarinsk ile Kırgızistanlı Farkhat Samatov’un ifadesini aldı. Soruşturma sonrası Kırgızistan’da dava açıldı. Yargılama sonrası Shavarinsk ve Samatov için kırmızı bülten çıkarıldı. Kırgızistan makamları ‘suçluların iadesi anlaşması’ kapsamında şüphelilerin iadesini istedi.

MAHKEME İADE TALEBİNİ KABUL ETTİ

Shavarinsk ve Samatov 1 Şubat 2023'te tutuklandı. Kütahya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 'iade' talepli davada savunma yapan Shavarinsk, “Şirketin Kırgızistan’daki şube müdürü Daniel Rozenberg’ti. Keremet Bank’tan hesabı boşaltan kişi Daniel’dir. Bu işin içinde, Daniel ile birlikte banka yönetimi de vardır başka türlüsü mümkün değil" dedi.

Diğer sanık Samatov ise olayla ilgisinin olmadığını, Shavarinsk’in Kırgızitan’da şirket kurması için kendisine yardımcı olduğunu iddia ederek, “Şirket kurulumu için adres gerekiyordu. Olexandr'ın adresi olması gerekiyordu. Annemin adresine Olexandr'ı kaydettirdik” diye konuştu. Yapılan yargılama sonrasında mahkeme iki tutuklu sanığın da iade edilmesi talebini kabul etti. Tutukluluğun da devamına karar verildi.

30 MİLYON DOLAR NEREDE?

Sanıklardan Shavarinsk’in avukatı kararı temyize götürdü. Temyiz başvurusunda “2022 yılı ekim ayında, şirketin şube müdürü Daniel Rosenberg müvekkilin haberi ve onayı olmadan Keremet Bank’tan yüklü miktarda nakit para çekip İsrail'e kaçmış” iddiasında bulunuldu. İade kararına ilişkin telefonla ulaşılan Shavarinsk ve Samatov’un Türkiye’deki avukatlarının yorum yapmaktan kaçındığı bilgisi paylaşıldı.