Kiracılar Ankara’ya yürüyor: Meclis'e 36 maddelik çözüm önerisi sunacaklar

Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu üyeleri, fahiş kira artışları, tahliye taahhütnamesi dayatması ve asgari ücret seviyesindeki kira fiyatlarına çözüm için Ankara’ya yürüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu üyeleri kirada fahiş fiyat artışları, yüksek kira talepleri ve tahliye taahhütnamesi uygulamasına karşı mücadele için Ankara’ya yürüyüş başlattı. Yaklaşık 2 yıldır barınma sorunu ile mücadele eden, yaptıkları basın açıklamaları ve tepki yürüyüşleriyle yaşadıkları krize çözüm arayan platform üyeleri, kiracıların sorunlarına kalıcı çözümü bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) arayacak.

ÖNCE YÜZDE 500-600 TALEBİ, SONRA DAVA

Hükümet tarafından çözüm olarak sunulan yüzde 25 zam sınırı ve arabuluculuk düzenlemesinin gerektiği kadar etkili olmadığını belirten Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu üyeleri, Change.org sitesi üzerinden bir imza kampanyası başlattı. Ev sahiplerinin yüzde 500-600 oranında zam talebini kabul etmedikleri için haklarında açılan davalar nedeniyle tahliye kararları ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen platform üyeleri, kısa sürede 15 bin imzayı geçen kampanyada toplanan imzaları teslim etmek ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle görüşmek üzere Ankara’ya doğru yola çıktı. 36 maddelik çözüm önerisi de hazırlayan platform üyeleri, Ankara’da siyasi partilerin temsilcileri ve Antalya milletvekilleri ile görüşmeyi planlıyor. Görüşmelerde Antalya başta olmak üzere birçok büyükşehirde yaşanan barınma krizine bir an önce sert ve kalıcı tedbirler alınması için çağrı yapılacak.



‘KANGREN OLMUŞ YARAMIZI SARMAYA GİDİYORUZ’

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Antalya’da fahiş tutarlardaki kiraların turizm sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Antalya Kiracılar Dayanışması Platformu kurucusu Cengiz Kul, bu sebeple turistik tesislerin kalifiye eleman bulmakta zorlandığını söyledi. Cengiz Kul, “Antalya’da asgari ücretin üzerinde seyreden kiralar, şehirden kırsala göçü tetiklerken, fahiş kira artışı talepleri nedeniyle de ev sahipleri ve kiracılar arasında sık sık husumet yaşanıyor. Kentte 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabileceği küçük bir evin fiyatı asgari ücreti aşarken, kiracılar sürekli mülk sahipleri ile sorun yaşayıp davalık oluyor. Çevre ülkelerde savaşların patlak vermesinin ardından Türkiye kontrolsüz göçe maruz kaldı. En fazla göçmen barındıran şehirlerin başında Antalya geliyor. Yabancı göçüne haddinden fazla maruz kalan Antalya'da fırsatçı ev sahipleri, ev kiralarını fahiş fiyattan gösteriyor. Emlakçılar ve ev sahipleri fırsatçılık yaparak bölge halkına zulmetmeye başladılar. Biz artık başa çıkılamaz hale gelen barınma sorununa karşı bir ses vermek için 36 maddelik çözüm önerilerimizle rotamızı Ankara'ya çevirdik. Artık kangren olmuş bu yaramızı sarmaya gidiyoruz” dedi.