'Kim Jong-Un Rusya'da Putin ile bir araya gelecek'

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu ay Rusya'yı ziyaret edip Vladivostok'taki Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı ve ardından Putin ile bir araya geleceği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu ay Rusya'yı ziyaret edeceği iddia edildi.

The New York Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre Kim'in Rusya ziyareti, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun temmuzdaki Pyongyang ziyareti sırasında gündeme geldi.

Yetkililer, Kim'in Rusya ziyareti sırasında Ukrayna'daki savaşta Moskova'ya daha fazla silah sağlama ve farklı alanlarda askeri işbirliği olasılıklarının ele alınacağını öne sürdü.

AA'nın aktardığı iddiaya göre başkent Pyongyang'dan zırhlı bir trenle Rusya'nın Vladivostok kentine gidecek olan Kim burada 10-13 Eylül'de düzenlenmesi planlanan Doğu Ekonomik Forumu'na katılacak.

Yetkililer, söz konusu organizasyonda Kim'in, Putin ile görüşeceğini ileri sürerek daha sonra Moskova'ya gidebileceğini ancak bunun henüz kesin olmadığını belirtti.

Putin'in Kim'den ülkesi için askeri teçhizat göndermesini istediğini iddia eden ABD'li yetkililer, Kim'in de Rusya'dan nükleer enerjili denizaltı yapımı için ileri teknoloji sağlamasını istediğini savundu.

Yetkililer, gizliliği kaldırılmış ABD istihbaratına atıfta bulunarak Rusya'nın Ukrayna'da kullanmak üzere topçu mühimmatı satın almayı planladığını söyledi.

Ağustos'un sonlarında Kuzey Koreli yaklaşık 20 yetkiliden oluşan bir heyetin, Pyongyang'dan Vladivostok'a trenle seyahat ettiği ve ardından Moskova'ya uçtuğunu iddia eden yetkililer, istihbarat raporlarına atıfta bulunarak, bu gezide Kim'in Rusya'ya ziyaretinin görüşüldüğünü ve seyahatin yaklaşık 10 gün sürdüğünü vurguladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'nin, Kuzey Kore'nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika üzerinden Rusya'ya mühimmat sevk ettiğine ilişkin açıklamalarını anımsatan yetkililer, bu açıklamaların, Pyongyang'ı caydırdığını ve Kuzey Kore'ye ait silahların çok az bir kısmının Ukrayna'daki cephelere ulaştığını ileri sürdü. (HABER MERKEZİ)