Kılıçdaroğlu’nun DEVA buluşmasına tepki: Umarız doğru değildir

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun DEVA Partisi ilçe başkanlarıyla görüşmesi büyük tartışma yarattı, ancak kurultay öncesi yapılan son PM toplantısında konuyu gündeme getiren olmadı.

CHP Parti Meclisi (PM), bugün Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kurultayına sayılı günler kala tarafların delegelere birebir markajı sürerken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan tartışma yaratan kritik hamleler geldi. Parti Meclisi gündemine alınan 100’üncü yıl affı, DEVA Partisi İstanbul ilçe başkanlarıyla yapılan “transfer” görüşmesi ile “değişimcilere tam destek veren” Ekrem İmamoğlu’nun kurultay divan başkanlığına önerilmesi parti içinde bazı eleştiri ve itirazları beraberinde getirdi.

100 YIL AFFI: AK PARTİ’Yİ DESTEKLEYENLERİ AF MI EDELİM?

Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi gündemine sunduğu, “yüz kızartıcı ve kadına karşı suçlar dışındaki sebeplerle ihraç edilen CHP’lilerin başvurmaları halinde affedilmeleri” önerisi çoğunluk oylarıyla kabul edildi. PM üyeleri bu konuda prensip kararı aldı. Ancak bazı PM üyelerinin af kararına itirazları oldu. CHP’ye siyaseten zarar veren kişilerin affedilmemesi gerektiğini dile getiren PM üyeleri, partiye ve parti temsilcilerine hakaret eden üyelerin partiye dönmemesi gerektiğini söyledi. Partinin politikalarına muhalefet edip saygın konumda kalan kişilerin affedilmesinde hiçbir problem olmadığını söyleyen bir PM üyesi, “Bazı isimler var ki partiye muhalefetlerini çok çirkin bir noktaya taşıdılar. Küfür edenleri, aday olamadığı için AK Parti’yi destekleyenleri af mı edelim?” dedi.

100’ÜNCÜ YIL AFFINA 'TANJU ÖZCAN' İTİRAZI

Parti kaynakları itirazların Tanju Özcan isminde yoğunlaştığını belirtirken Kılıçdaroğlu’nun ve MYK üyelerinin af başvurularının dosya dosya isim isim detaylıca değerlendirileceğini, başvuran herkesin affedilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylediğini aktardı.

DEVA BULUŞMASI: UMARIZ DOĞRU DEĞİLDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun DEVA Partisi ilçe başkanlarıyla görüşmesi büyük tartışma yarattı, ancak kurultay öncesi yapılan son PM toplantısında konuyu gündeme getiren olmadı. Parti kulislerinde birçok CHP’li yetkili ve milletvekili ise buluşmadan rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Bir parti yöneticisi “Umarım doğru değildir” derken pek çok kişi de görüşmenin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Parti kulislerinde bazı siyasetçiler, “39 milletvekili yetmedi, şimdi belediye başkanları da mı ittifaka verilecek” diye sorarken Kılıçdaroğlu’nun kurultay öncesi bu hamlesinin kendisine zarar vereceği yorumları yapıldı.

Kılıçdaroğlu’na yakın isimler Kılıçdaroğlu’nun DEVA’lılarla değil kanaat önderleriyle görüştüğünü söylerken, bazı isimler de Kılıçdaroğlu’nun görüşme hakkında yanlış yönlendirildiğini, kanaat önderleri ile bir buluşma olarak organize edildiği bilgisi verildiğini aktardı.

Görüşmeyle ilgili DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bir açıklama yapmadı. Babacan’ın yarın Meclis’te yapacağı basın toplantısında bu konuda bir değerlendirme yapması bekleniyor.

İMAMOĞLU’NA DİVAN BAŞKANLIĞI TEKLİFİ

CHP’nin yaklaşan kurultayında Divan başkanlığını kimin yapacağı da merak konusu. Kurultayın kavgasız geçmesini isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurmayları aracılığıyla Ekrem İmamoğlu’na divan başkanlığı önerdiği belirtilirken İmamoğlu’nun bu teklife henüz cevap vermediği ifade edildi. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine yarın Ankara’da olacak. Görüşmede İmamoğlu’nun bu teklif cevap vermesi bekleniyor.

Seçimin hemen ardından “Değişim” çağrısı yapan ve kurultay sürecinde de değişimcilerin yanında olacağını ilan eden İmamoğlu’nun divan başkanı olmasının doğru olmayacağını belirten bazı parti yetkilileri, "Belediye başkanlarının divan başkanlığı doğal. Geçmişte Eskişehir Belediye Başkanımız Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Çerçioğlu bu görevi yaptı. Divan başkanının taraflara bir mesafesinin olması gerekir. Ama değişimi ilk talep eden ve örgütleyen bir ismin tarafsızlığı elbette tartışma konusu” dedi. Değişimci kanattan isimler de İmamoğlu’nun divan başkanlığının doğru tercih olmayacağı görüşünde.

PM LİSTESİNDE ORTAKLAŞMA MI ÖNERECEK?

CHP kulislerine yansıyan bir başka iddiaya göre Kılıçdaroğlu’na bazı parti yöneticilerinden, “Çarşaf liste yöntemi ile yapılacak PM seçimi için kendi anahtar listesinde değişimcilere kontenjan açması ve seçime tek anahtar liste ile gitmesi” önerisi gitti. Ancak genel merkeze yakın isimler de değişimciler de bu önerinin hayat bulmasının çok mümkün olmadığı görüşünde.