Kılıçdaroğlu ışıldaklarla aydınlatılan evinden açıklama yaptı: Bu eylemim bir direniştir

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, elektriğinin kesildiği evinden video ile açıklama yaptı: "Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı da değildir. Bu bir direniştir. Sizin hakkınızı arama mücadelesidir."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Elektriğe ardı ardına yapılan zamları protesto amacıyla elektrik faturasını ödemeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriği kesildi.

"Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı değildir. Bir direniştir. Eylemim ülkenin karanlıkta kalan ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir" ifadeleriyle elektriklerinin kesildiğini duyuran CHP lideri Kılıçdaroğlu, Çukurambar’da bulunan evinin aydınlatılması pilli ışıldaklarla yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ışıldaklar altında elektriklerin kesildiği evinden yaptığı yayını, “Bir avuç holding ceplerini dolduracak diye memleketimizin onurlu insanları fakirliğe sürükleniyor. Söyleyeceklerim, halkın bu adaletsiz düzene karşı yükselttiği sestir” ifadeleriyle duyurdu.

Kılıçdaroğlu, "Büyük bir toplumsal sarsıntının ortasındayız yani fırtınanın tam gözündeyiz. Saraylı Eşkıya holdinglerin cepleri dolacak diye, halkın elektrik, gıda temel hakları gasp edildi. Elektrik dağıtım şirketlerinin büyük bir bölümünü beşli çeteye verdiler" dedi. 

"Sadece birine bakalım: Cengiz Holding, 8 yılda kamudan tam 2 milyar 295 milyon 311 bin lira değerinde, 37 ayrı elektrik enerjisi ihalesi aldı" diyen Kılıçdaroğlu, "Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı da değildir. Bu bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelesidir. Mücadelem ülkenin karanlıkta kalan ailelerine çocuklarına ses olmak için" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:

MİLYONLAR FATURASINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ: Evimize hoş geldiniz. Eşimle birlikte sizleri selamlıyoruz. Büyük bir toplumsal sarsıntının ortasındayız, yani fırtınanın tam gözündeyiz. Saraylı eşkıya holdinglerin cepleri dolacak diye halkın elektrik, gıda gibi temel hakları gasp edildi bu ülkede. Elektrik dağıtım şirketlerinin büyük bölümünü beşli çeteye verdiler. Sadece birine bakalım, Cengiz Holding. 8 yılda kamudan tam 2 milyar 295 milyon 311 bin lira değerinde 37 ayrı elektrik enerjisi ihalesi almış. Adrese teslim ihalelerle kazandığı milyonlarla halkın mutfağına göz koymuş. Cengiz gibiler paralarına para katarken milyonlar faturalarını ödeyemez hale geldi.

BU ÇAĞIN İSMİ ÖFKE ÇAĞI: Çetelere karşı insanlar çok öfkeli. Girdiğimiz bu çağın ismi zaten öfke çağı. Dünya da aynı girdabın içinde. Tüm dünyada zengin azınlıklar halkların sosyal siyasi çevresel refahını baltalıyor. Temel insan hakları gasp ediliyor. Vatandaştan alıyor, alıyor, alıyorlar. Servetine servet katıyorlar.

ZENGİNLER DAHA ZENGİN YOKSULLAR DAHA YOKSUL HALE GELDİ: Sevgili halkım dünyanın en zengin 26 insanının serveti, dünya nüfusunun yarısının gelirine eşit. Zaten zenginler daha zengin yoksullar daha da yoksul hale getirildi. Bakınız bu zenginler servetlerinin yüzde 1'ini bağışlasalar dünyada okula gidemeyen tüm çocukların eğitim masrafları, sağlık hizmetlerinin tümü karşılanır.

EYLEMİM DÜNYANIN TÜM DEMOKRATLARINA ÇAĞRIDIR: Politikacıların yarattığı adaletsizliğe karşı karanlıktayım. 4 milyona yakın abonenin elektriği kesilmiş Türkiye’de. Onların sesi duyulsun diye bu yola girdim. Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı da değildir. Bu bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelesidir. Mücadelem ülkenin karanlıkta kalan ailelerine çocuklarına ses olmak içindir. Ama aynı zamanda dünyanın tüm demokratlarına da bir çağrıdır.

1 HAFTA KARANLIKTA KALACAĞIZ: Eşim ile birlikte 1 hafta boyunca karanlıkta kalacağız. Sevgili halkım, adalet için bu ülkede kilometrelerce yol yürüdüm. Halkımın acısını yaşamak için şimdi karanlıkta oturacağım. Tereddüt ediyor muyum, asla. Ben ne ağzımda gümüş kaşıkla doğdum ne de sonradan saraylara yerleşip sefa içinde yaşadım. Bu dünyadaki tüm demokratlara sesleniyorum: Onlar da samimilerse, adalete inanıyorlarsa eğer halkları için gerektiğinde acı çekmeyi eyleme geçmeyi bilsinler. Adaletsizliğe baş kaldırmayı bilsinler.

MERAK ETMEYİN, KARANLIKLARI AYDINLIĞA ÇIKARACAĞIZ: Son olarak buradan Erdoğan'a sesleniyorum. Elektriğe ve diğer enerji kalemlerine yaptığın zamları derhal geri çek. Enerjide KDV'yi sıfırla. Toplam geliri asgari ücretten düşük olan abonelerin elektrik tüketimini enerji çekleriyle karşıla. Sevgili halkım, hiç kimse merak etmesin karanlıkları mutlaka aydınlığa çıkaracağız, azim ve kararlılıkla.

KILIÇDAROĞLU'NA KOMŞULARINDAN DESTEK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na bazı komşuları da mum yakarak destek verdi.

Kılıçdaroğlu'nun bir süre sohbet ettiği komşusu Şükran Kabakçı, "Dualarım sizinle beraber. Siz bir vatanseversiniz. Sizi bütün dünya alkışlıyor. Bütün kalbimiz sizinle" dedi.

 VİDEO: SERKAN ALAN

‘SORUNU ÇÖZECEK SİYASET KURUMU’

CHP lideri Kılıçdaroğlu açıklamasının ardından evinin önündeki parktaki çardakta gazetecilerle sohbet etti. Sohbete Kılıçdaroğlu, "Dünyanın bütün sosyal demokratları artık farklı bir noktaya kilitlensin. Bizim ülkemizde de ciddi sorunlar var. Bu sorunların tamamı çözülecek. Beraber çözeceğiz. Millet İttifakı olarak beraber bu sorunları çözeceğiz. Emin olun bütün dünyaya çözümlerimizle örnek olacağız. Ekonomi, sosyal politikalarımızla demokrasi anlayışımızla bütün dünyaya örnek olacağız" ifadelerini kullanarak başladı.

Siyasi parti liderleriyle görüştüğünü belirten CHP lideri, "Elektriği kesilen 4 milyon insanın sesi olmak gerekiyor. Bunun için bir farkındalık yapmak gerekiyordu. Bunu yaptık. Elektriği kesilen bazı aileleri de ziyaret edeceğim. Ciddi sorunlar var. Acıyı yaşamak lazım. Bir sorunu çözmek için önce sorunu yaşayanları dinlemeniz lazım diye. Ben elektrik faturasını ödeyebilirim. Benim gelirim buna zaten yetiyor. Ama sorun geliri olmayan ya da düşük gelirli ailelerin yaşadıkları dram. Sorunu çözecek olan da siyaset kurumu başka kimse değil" ifadelerini kaydetti.

‘YATIRIM YAPSALARDI ISPARTA GÜNLERCE ELEKTRİKSİZ KALMAZDI’

Elektriğin kesilmesini beklediğini, elektrik faturasının tutarının hiçbir öneminin olmadığını belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Sorun elektrik faturasının ödenip ödenmemesi değil. Sorun bu ülkede 4 milyon insanın elektriği kesiliyor. Sorun bu" diye konuştu.

4 milyon elektrik abonesinin elektriğinin kesim rakamlarının geçtiğimiz yıla ait olduğunu bu yılın rakamlarının açıklanmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Korkan bir hükümet olmaz. Gerçekleri açıklamaktan bir iktidar korkuyorsa kusurlu olduğunu biliyordur ve bunu halkla paylaşmıyordur" dedi.

Basın mensuplarının, "Enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını mı istiyorsunuz?" sorusuna CHP lideri, kamucu bir anlayışla yaklaşılması gerektiğini belirterek, "Elbette. Biz elektrik faturasını öderken yapacağı yatırımın bedelini ödüyoruz. Kârlarını ödüyoruz. Bunların gelecekte yapacakları yatırımların, araştırmaların bedelini ödüyoruz. Kayıp kaçak bedelini ödüyoruz. Şu sorunun cevabını iktidardan beklerim. Elektrik dağıtım şirketleri yapacakları yatırımları yaptılar mı yapmadılar mı? Eğer yatırımları yapsalardı Isparta günlerce elektriksiz kalmazdı. Sözleşmeler kamuoyuna tam açıklanmıyor. Herkesin görmesi lazım. İşimiz çok ama zor değil" yanıtını verdi.

‘SANDIĞIN BİR AN ÖNCE GELMESİNİ İSTİYORUZ’

"Türkiye bütçesinin biteceği ve ek bütçeye ihtiyaç olduğu söyleniyor. Öte yandan hükümet emekli ikramiyelerinde artış yapamayan bir noktaya gelmiş görünüyor. Siz nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna CHP lideri, "Türkiye yönetilmiyor. Yönetme erki olan bir iktidar geleceği belirler. Yarın sabah ne olacağını bırakın hükümeti iş adamı da sanayici de esnaf da vatandaş da bilmiyor. Sağlıklı işleyen bir iktidar gelecek planları yaparlar. Sanayici de yatırımcı da ona bakar. Çalışan ona bakar ve plan yapar. Yarın sabah ne olacağını kimse bilmiyor. Yönetemiyorlar. Halk daha ağır faturalarla karşılaşmasın diye sandığın bir an önce gelmesini istiyoruz" ifadeleriyle yanıt verdi.

‘SIKINTI VARSA BÜYÜK BİR KEYİFLE ÇEKECEĞİZ’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, elektrik faturasını ödeyebileceğini bunu da Selvi Kılıçdaroğlu için yapacağını söylediğinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Bugün Meral Hanım’la konuştuk. 'Asıl sıkıntıyı Selvi Hanım çekecek' dedi. Önemli değil. Önemli olan elektriksiz kalan evlerde yaşanan dramın, 84 milyona duyurulmasıdır. Bunun için bir sıkıntı varsa bunu büyük bir keyifle çekeceğiz" dedi.