Kılıçdaroğlu Akbelen'de kesim alanına girdi, jandarma halka saldırdı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, köylülerin ve çevrecilerin ağaç kesimine karşı mücadele ettiği Akbelen'e gitti. Burada kesim alanına giren Kılıçdaroğlu'nun arkasından jandarma halka saldırdı.

Google Haberlere Abone ol

MUĞLA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet Milas'a bağlı Akbelen Ormanı'na bu sabah vardı. Kılıçdaroğlu, ormanı ağaç kesimine karşı korumak için günlerdir mücadele eden köylülere ve çevrecilere desteğini sundu. 

Öte yandan İstanbul'dan Akbelen'e gelen ikinci grup da sabah erken saatlerde alana ulaştı. Yine sabah erken saatlerden itibaren alana Muğla ilçelerinden yüzlerce kişi Akbelen'e geldi. 

Köylülerle görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra aracına bindi ancak halkın 'Arabaya değil, barikata' şeklinde slogan atması ve tepki göstermesi üzerine beraberindeki heyet ile kesim alanına gitti. Kılıçdaroğlu'nun arkasından kesim alanına girmek isteyen halka, biber gazı ile saldırıldı. 

Kılıçdaroğlu, Akbelen'de köylüler tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. 

ÇİMENTO FABRİKASINA DİRENEN DEŞTİN KÖYLÜLERİ DE ALANDA

Kılıçdaroğlu, ilk olarak halkın taleplerini dinledi. İkizköy Çevre Komitesi'nden Necla Işık, kesimin durdurulmasını istediklerini vurgulayarak, "Tarım Orman Bakanlığı bu ormanları korumakla mükellef değil mi? Aç gözlü şirketlere satmak zorunda mı? Bakana seslenin. Akbelen giderse Kazdağları gidecek, İliç gidecek, vatan gidecek. Beş gündür mahvolduk. Tarım Orman Bakanı'na dört senedir sesleniyoruz; bu kesimi durdurun" dedi.

Esra Işık da "Dört gündür bize ne yaşatıyorlar, bilemezsiniz. 80 yaşındaki teyzelere biber gazı sıkan, coplayan insanlar var karşınızda. Yıllardır bu topraklarda üreten insanlara bunları reva görüyorlar. Toprağımızı savunmaktan başka ne suçumuz var? Dört senedir nasıl yılmadıysak baskılara ve şiddete karşı ayakta durmaya devam edeceğiz. Kanımızın son damlasına kadar her türlü mücadeleyi vereceğiz. Biz ormanlarımızı terk etmeyeceğiz" diye konuştu.

Başka bir köylü ise "Biz parçalanıyoruz. Elimiz, kolumuz koparılıyor. Biz buradaki üreticileriz, toprağına bağlı insanlarız. Bizi yaftalamaya çalışanlar , kömürün temizliğinden bahseden utanmazlar dünyamızı mahvediyorsunuz. Elinizi bu ağaçlardan çekin. Bu kesimin hemen durdurulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Köylerdeki kanser vakalarındaki artışa da dikkat çeken köylüler, kömür sahaları genişledikçe su kaynaklarının tükendiğine de işaret etti.

Öte yandan çimento fabrikasına direnen Deştin köyü halkı da alana geldi. Kılıçdaroğlu'na seslenen köylüler, "30 yıldır çimento fabrikasına direniyoruz. Bunu görün artık. Bizim ruhsat iptal olmuyor. Biz Muğla'da nöbetteyiz. Bizi de duyun. Bizim yaşam alanlarımızı şirketlere yem etmeyin. Köylüyü köylü bıraksınlar, şirketlere yem olmayalım" dedi.

KILIÇDAROĞLU: YANINIZDAYIM, BU DAVAYI SONUNA KADAR İZLEYECEĞİM

Köylüleri dinledikten sonra konuşan Kılıçdaroğlu ise "Buraya geliş nedenim davayı yeni öğrendiğim için değil, sizin derdinizi anlatmanıza imkan sağlamak içindir. Benim Ankara'da konuşmamın önemi yok, sizin anlatmanız önemli. Bu çam, bu ağaç sadece sizin değil, 85 milyonun ağacıdır. Bu ülkede ormanın ne olduğunu, ekosistemi bilen birisiyim. Bu orman sadece ağaç değil, ormanda binlerce canlı var. Her birisinin hakkını, hukukunu korumazsak görevimizi yapmamış oluruz. Ağacı kestiğinizde, suyu kesmiş, tabiatı öldürmüş oksijeni öldürmüş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor, bu çeteler bunu bilmiyor. Boşuna mı beşli çete diyordum. Bütün Türkiye'de bunlar var. Ama siz direniyorsunuz, yanınızdayım. Sizin mücadeleniz sıradan bir mücadele değil, hak mücadelesidir. Siz hakkınızı istiyorsunuz. Hak mücadelesi bireysel değil,  kolektif mücadeledir. Size sözüm söz, ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim. Ayrıca hukukçu milletvekillerini bu konuda görevlendireceğiz. Davanızı da çok iyi biliyorum, hangi mahkemelerde takıldığını da biliyorum. Ama bunları sizin ağzınızdan bütün dünyanın öğrenmesi gerekiyordu. Mısır'daki sağır sultanın öğrenmesi gerekiyordu. Ben dilimin döndüğü kadar anlatacağım ama sizin anlatmanız çok önemlidir" diye konuştu.

"Sanmayın ki bir sefer geleceğim, bir daha gelmeyeceğim. Yine geleceğim" diyen Kılıçdaroğlu'na köylüler, "Bugün bir şeyler yapmamız lazım. Gelin beraber yukarıya çıkalım" dedi. Kılıçdaroğlu ise "Ona da bakacağım" diye cevap verdi. Urfa'daki güneş paneli örneğine değinen Kılıçdaroğlu, "Beraber mücadele edeceğiz. Hepinize en içten selamlarımızı sunuyorum. Endişe etmeyin davanızın yanında olacağım" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun kesim alanına gitmemesi üzerine halk tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu'na 'arabaya değil barikata' sloganları atan halk, daha sonra 'Katil Limak Akbelen'den defol' sloganları ile jandarma barikatına dayandı. 

Tepkiler üzerine Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, kesim alanına gitti. jandarma heyetin içeri girmesine izin verirken arkasından girmek isteyen halka cop ve biber gazı ile saldırdı.

Saldırı sonrası 3 kişi gözaltına alındı.

KILIÇDAROĞLU TERMİK SANTRALİ ZİYARETE GİTTİ

Abkelen Ormanı'ndan ayrılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TES-İş ve Maden-İş Sendikası yöneticilerini ve termik santral işçilerini ziyaret etti.

DHA'nın haberine göre, ziyarette konuşan Kılıçdaroğlu, “En ufak bir endişeniz olmasın. Hiç kimsenin aşıyla işiyle uğraşmak bizim görevimiz değildir. Herkesin aşı olsun, işi olsun, herkes huzur içinde çalışsın ve herkes evine helal ekmek götürsün. Hiç kimsenin işsiz kalmasını da istemeyiz. Her işçi çalışmalı, üretmeli, kazanmalı dolayısıyla huzur içinde evine gidebilmeli. Ben sendika başkanlarıyla görüştüm onlara da gerekli şeyleri söyledim. Sizin her zaman yanınızda olacağınız, bu benim sözümdür. Hiç endişe etmeyin. Her zaman her yerde sizin yanınızda olacağız” diye konuştu.