Kiev-Berlin hattında Steinmeier gerilimi: Zelenskiy'den 'Ziyaret talebi gelmedi' yanıtı

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Kiev'e ziyaret talebinin reddedilmesiyle ilgili kamuoyuna yansıyan iddialara Ukrayna'dan yanıt geldi. Zelenskiy, "Bize böyle bir ziyaret talebi gelmedi" dedi.

İki ülkenin liderleri önceki yıllarda defalarca bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Ukrayna'da istenmediği yönündeki iddialara yanıt veren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, kendilerine bu yönde resmi bir talep gelmediğini belirtti.

Zelenskiy dün başkent Kiev'de Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ve Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits ile bir araya geldi. Görüşmeler sonrası açıklama yapan Zelenskiy, Almanya Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna'da istenmediği yönünde çıkan haberlerle ilgili "Federal Cumhurbaşkanı bizimle resmi temas kurmadı" dedi; ziyaret talebinin Almanya Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden de gelmediğini söyledi.

KİEV ALMANYA'DAN AĞIR SİLAHLAR BEKLİYOR

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Oleksiy Arestovych ise Alman kamu televizyonu ZDF'ye verdiği demeçte, Zelenskiy'in Berlin'i gücendirme niyeti olmadığını söyledi. "Zelenskiy, Scholz'dan silah teslimatları da dahil doğrudan pratik kararlar alabilmesini bekliyor" diyen Arestovych, stratejik liman kenti Mariupol'un ve doğu Ukrayna'daki sivil nüfusun kaderinin ise "alabileceği Alman silahlarına bağlı" olduğunu savundu. Arestovych, “Bir tankın gelmediği her dakika… Bizim çocuklarımız ölüyor, tecavüze uğruyor, öldürülüyor” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrası Almanya'dan tanksavar silahları, füze rampaları ve karadan havaya füzeler de dahil olmak üzere savunma silahları gönderilirken Kiev ise Berlin'den başta Marder piyade savaş araçları olmak üzere ağır silahlar talep ediyor. 

RUSYA'NIN BÜYÜKELÇİLİĞİ DE TARTIŞMAYA DAHİL OLDU

Öte yandan, Rusya'nın İngiltere Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından konuya ilişkin dikkat çeken bir paylaşım yapıldı. The Times gazetesinde Steinmeier'in "Putin rejimine sempati duymak" ile suçlandığı habere yer verildi. 

SCHOLZ: STEINMEIER DEVLETİN BAŞI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün basına "Almanya Cumhurbaşkanı Ukrayna’ya gitmek istiyordu ve burada Devlet Başkanı (Zelenskiy) ile buluşacaktı. (Steinmeier) Almanya’da devletin başıdır. Bu arada hizmetlerinden dolayı büyük çoğunlukla yeniden seçildi. Bundan dolayı onu kabul etmek iyi olurdu" açıklaması yapmıştı. 

TEPKİLER ÜZERİNE 'HATA YAPTIK' DEMİŞTİ

Eski başbakan Angela Merkel döneminde dışişleri bakanlığı görevinde bulunan Steinmeier, Rusya'yla ortak Kuzey Akım-2 projesinin savunucuları arasında yer alması ve Rusya lideri Vladimir Putin'le geçmişteki yakın ilişkileri nedeniyle Almanya basınının da bir süredir hedefinde. Steinmeier geçen haftalarda yaptığı açıklamalarda, Moskova ile ilişkilerde "hata yaptıklarını" ve Rusya'yı "Avrupa güvenlik yapısının içine almak konusunda başarısız olduklarını" söylemişti. (DIŞ HABERLER)