Kıbrıs'ta 'Taksim Sahası' tartışması: Çalışmaların durdurulması istendi

Kuzey Kıbrıs'ın 'Taksim Sahası'nı onarma çalışmalarına başlaması üzerine Rum tarafı, sahanın ara bölgede kaldığını belirterek Birleşmiş Milletler'e çalışmaların durdurulması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın merkezindeki ara bölgede bulunan eski bir stadyumun Türkiye'nin desteği ile yenilenmesi ve tekrardan spora kazandırılması projesi adada tartışmalara yol açtı. Rum tarafı yeni projeye tepki göstererek Birleşmiş Milletler'den Ledra Palas bölgesindeki bakım çalışmalarının durdurulmasını talep etti.

Kıbrıs Türk tarafının Çetinkaya Türk Spor Kulübü’ne ait olduğunu ileri sürdüğü 'Taksim Sahası'nın onarım çalışmaları önceki günlerde başlamıştı. "Kıbrıs Postası" yeni gelişme ile ilgili olarak, "Yapım ve onarım çalışmalarını, KKTC’deki spor tesislerinin etüt-proje, yapım, bakım ve onarım işlerinin gerçekleştirilmesi konularında destek olan Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü (YİGM) yürütecek" haberini geçmişti.

ANKARA'NIN AÇIKLAMASI

Aynı haberde Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi’nden yapılan açıklamaya yer verilmişti. Bu açıklamada "Zahra (Mula) ile Yiğitler (Kaytaz Ağa) burçları arasında bulunan ve Osmanlı döneminde cirit oyunları için kullanılan, bu nedenle Cirit Hisarı olarak da adlandırılan alan, 3 Ocak 1930’da Çetinkaya Türk Spor Kulübü tarafından saha olarak kullandı. Alan ayrıca Kıbrıs Türkünün milli gün kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Tüm Türk kulüpleriyle birlikte Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nün Rumlar tarafından Ada sathındaki müsabakalardan dışlanmasıyla birlikte, saha ‘Taksim Sahası’ adıyla kullanılmaya başlanmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

ÇALIŞMALARIN DURDURULMASI TALEP EDİLDİ

KEİ'nin açıklamasında Ledra Palas bölgesindeki stadyumun İngiliz koloni döneminde koloni hükümetince resmi etkinlikler ve spor müsabakaları için kullanıldığı bilgisine yer verilmedi. Ayrıca, 1974 sonrası bölgenin ara bölgede kaldığı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yeşil Hattın tümünü geçici olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) denetimi altındaki Kıbrıs'ın egemenlik alanı olarak gördüğü bilgisi de açıklamada yer almadı.

Kıbrıs Rum tarafı BM nezdinde girişim başlatarak ara bölgedeki stadyumdaki bakım çalışmalarının durdurulmasını talep etti. Bu gelişme öncesinde Rum basını stadyumun statüsünün değişebileceği endişesini kamuoyuyla paylaşmıştı.

'SAHANIN STATÜSÜNÜN DEĞİŞMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Rum tarafından ulaşan son bilgiler, Nikos Anastasiadis Hükümeti'nde, "Türk tarafı Kıbrıs'taki statükoyu değiştirmek için çaba sarf ediyor. Bu çaba öngörülemez ve tehlikeli gelişmelere yol açabilir" kaygısının hakim olduğunu gösteriyor.

Rum basınındaki son haberler sonrasında BM Barış Gücü (UNFICYP) Basın Sözcüsü Aleem Siddique Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşmuş ve Rum tarafını yatıştırıcı mesajlar vermişti. BM yetkilisine göre sahanın statüsünün değişmesi söz konusu değil. Saha ara bölge içerisinde ve UNFICYP’in kontrolünde kalmaya devam edecek.

KUZEY KIBRIS DIŞİŞLERİ: STADYUM BİZE VERİLDİ

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise "Bayrak Radyo Televizyon Kurumu"na yaptığı açıklamada Taksim Stadı'nın Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileriyle süren temaslar neticesinde yeniden Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nün kullanımına verildiğini açıkladı.

Ertuğruloğlu, "Birleşmiş Milletler heyeti, başta misyon şefi Colin Stewart olmak üzere iyi niyetle bizlerle, Cumhurbaşkanlığıyla temaslar sürdürdü. Sonuçta mutabakat sağlandı ve bugün itibarıyla çalışmalar başladı. Öncesindeki süreçte yapılması gereken çalışmalar da söz konusuydu ve onu da yerine getirdik. Her türlü tedbir alınmış, konunun her boyutu değerlendirilmiş Birleşmiş Milletler ile tam bir mutabakat sağlanmıştır" dedi.

TEL TARTIŞMASI

Ertuğruloğlu ayrıca, “Kale arkasına çekilmesi gereken tel konusu tıkanmıştır. Biz o telin yüksek olmasını talep ediyoruz.. Çünkü maç, antrenman sırasında top karşı tarafa geçebilir. Bize göre telin en az 6 metre olması gerekiyor. Bu konuda henüz tam bir mutabakat sağlanamadı. Tahmin edemediğimiz noktalarda uzun süreli tartışmalar yaşanabiliyor” değerlendirmesinde de bulundu.