Kıbrıs'ta doğal gaz keşfi: Tatar, iş birliği teklifini yineledi

Kıbrıs açıklarında önemli bir doğal gaz keşfi yapıldığı duyurulurken, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar iş birliği teklifini yineledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız TotalEnergies (TTEF.PA) ve İtalyan Eni (ENI.MI), pazartesi günü Kıbrıs açıklarındaki Cronos-1 kuyusunda önemli bir doğal gaz keşfi yapıldığını duyurdu. Son keşifle ilgili olarak, "İlk tahminler yaklaşık 2,5 trilyon fit küp (TCF) gazın ve bölgede yeni bir keşif kuyusuyla araştırılacak önemli ek avantajlar olduğunu gösteriyor. Hızlı bir şekilde geliştirme seçeneklerine ilişkin çalışmalar halihazırda devam ediyor" açıklaması yapıldı. 

TotalEnergies'in keşiften sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Kevin McLachlan, "Cronos-1'deki bu başarılı keşif kuyusu, düşük teknik maliyetli ve düşük karbon emisyonlu kaynakları keşfetmeye odaklanan keşif stratejimizin etkisinin bir başka örneğidir" ifadelerini kullandı.  McLachlan, ilave gaz tedarik kaynaklarının Avrupa'nın enerji güvenliğine katkıda bulunacağını söyledi.

Yeni keşif Kıbrıs açıklarında bulunan ve henüz keşfedilmemiş olan üçüncü açık deniz gaz keşfi olarak kayıtlara geçti. Keşif, Avrupa Birliği'nin Rus gazına alternatif kaynak arayışına girdiği bir döneme denk geldi.

ENERJİ BAKANI DOĞRULADI

Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Natasa Pilidu, Blok 6'daki Cronos-1 kuyusunda sondajın tamamlanmasının ardından Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde yeni bir doğalgaz keşfi yapıldığı bilgisini teyit etti. Kıbrıs Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Pilidu, sondajın geçen hafta tamamlandığını ve ön tahminlere göre 2,5 trilyon fit küp (TCF) olduğu tahmin edilen bir doğal gaz rezervinin varlığının kanıtladığını söyledi.

Pilidu, Blok 6'da Zeus-1 adı verilen yeni bir kuyuda ikinci bir sondajın başladığını ve burada ilâve gaz miktarlarının keşfedilebileceğini ve ilk keşfe değer katabileceğini açıkladı. Yeni keşfin yarattığı beklentilerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Pilidu, bunun Kıbrıs'ın doğal gazından faydalanmak için doğru koşulları yarattığını söyledi ve keşfin Kıbrıs'ın Blok 12'sindeki "Afrodit" gibi diğer yataklardan faydalanılmasına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

MISIR OPSİYONU

Pilidu ayrıca, doğal gazın Mısır'a taşınmasının hâlâ en yaygın senaryo olduğunu ve ENI-Total ortak girişiminin 'Blok 10’daki yeni sondajının sonuçlarını beklerken bu planlamayla ilgili herhangi bir değişiklik beklenmediğini' kaydetti, "Bir sonraki sondajın da Glaucus keşfinin bulunduğu Blok 10'a çok yakın olan bu bölgede yapılacak olması çok olumlu. Bölgede faaliyet gösteren üç ortak girişim arasında kesinlikle bir sinerji olasılığı söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan, mevcut durum ve AB'nin Rus doğal gazından kurtulma ihtiyacı göz önüne alındığında, çok daha hızlı hareket etme ve AB'nin planlamasına zaman çizelgeleriyle katılma olasılığı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada ise, "Tungsten Explorer" sondaj gemisi tarafından 2.287 metre su derinliğinde gerçekleştirilen sondajın 260 metrelik saf doğal gaz damarının varlığını ortaya koyduğu belirtildi. Verilerin analizine göre keşfedilen rezervin 'iyi' ila 'mükemmel' kalite özelliklerine sahip olduğu ve ön tahminlere göre toplam 2,5 trilyon fit küp (TCF) doğal gaz barındırdığı belirtildi.

TATAR, İŞ BİRLİĞİ TEKLİFİNİ YİNELEDİ 

Kuzey Kıbrıs da, bu alandaki iş birliği teklifini tekrarladı. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, doğalgaz meselesinde Türk tarafının önerisinin masada olduğunu vurguladı. Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre, son dönemde Rum tarafına iletilen öneriler olduğunu da anımsatan Tatar, bu önerilerin her iki topluma fayda sağlayacağını belirtti. İlk önerinin hidrokarbon zenginliklerinin paylaşımıyla ilgili olduğunu söyleyen Tatar, bir komite kurulmasını talep ettiklerini ve bu komitede Kıbrıslı Türklerin de yer alarak, denetleyebilecek konumda olmasını istediklerini söyledi.

Diğer bir önerinin ise, yenilenebilir enerji olduğunu belirten Tatar, akaryakıt sıkıntılarının her iki tarafta da mevcut olduğunu ve bu çağdışı kullanımdan vazgeçilip, ülke için en uygun enerji türü olan güneş enerjisinden faydalanılması ve ara bölgeye enerji panellerinin yerleştirilmesini önerdiklerini kaydetti.