Kıbrıslı Rumlar, Avrupa hava sahasının Rusya’ya kapatılmasında Türkiye şartı koştu

Kıbrıs Cumhuriyeti, AB'nin hava sahasını Rusya'ya kapatma kararına Türkiye şerhi düştü. Türkiye'nin 'durumu KKTC'ye Rus turist çekmek için kullanması' halinde, Rumlar da hava sahasını açacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna operasyonuna misilleme olarak hava sahasını Rusya'ya kapatma kararına, Türkiye eksenli bir şerh düşerek koşullu destek verdi. Buna göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Kasoulides, Türkiye'nin kendi hava sahasını kapatmaması ve güneyin kapalı olmasını Rus turistleri KKTC’ye çekmek için kullanması halinde, kendilerinin de kararı gözden geçireceklerini veya geri çekeceklerini söyledi.

Kıbrıs basınına göre Kasoulides söz konusu açıklamayı, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Ukrayna meselesine ilişkin dün gerçekleştirdiği gayri resmi video konferans görüşmesinde yaptı. Rum bakan, ülkesinin hava sahasını kapatma kararını, Türkiye’nin bu konuda takınacağı tavra göre belirleyeceği mesajını verdi. 

Rusya'ya yönelik yaptırımların ele alındığı toplantıda, Ukrayna'ya insani yardım sağlanması da masaya yatırıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı söz konusu toplantıyla ilgili olarak “Dışişleri Bakanları, Ukrayna'ya insani yardım sağlama çabalarını yoğunlaştırma ve SWIFT programı kapsamında Rusya'ya karşı yaptırım uygulama konusunda anlaştılar. Buna ek olarak, Ukrayna'ya askeri malzeme sağlamanın yanı sıra Avrupa hava sahasının Rus uçaklarına kapatılması kararlaştırıldı” açıklaması yaptı. 

Öte yandan, Rum medyasına yansıyan son bilgilere göre Kıbrıs Cumhuriyeti, Brüksel'de gerçekleştirilen olağanüstü Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında da, 'zorunlu yer değiştirme ilkesinin Ukraynalı mültecilerden en büyük göç yükünü taşıyan ülkeler tarafından uygulanması gerektiği' görüşünü dillendirdi. 

İçişleri Bakanı Nikos Nouris, “Kıbrıs, talep ettikleri takdirde bu ülkelerden zorunlu yer değiştirme uygulamasının devreye sokulmasını talep etti. Bu şekilde şu anda bu göçmen yükü altında olan ülkelere karşı gerçek bir dayanışma gösterilebilecek” mesajını vererek, “Şu anda en büyük yükü üstlenen Polonya'nın desteğe ihtiyacı var. İstenilmesi takdirde, pozisyonumuz yer değiştirmenin gönüllü olmaması ve zorunlu olmasıdır” açıklamasında bulundu.