Kıbrıs Rum tarafından ABD’ye Maraş önerisi

Kıbrıs’ta kapalı Maraş konusunda hareketlilik dikkat çekiyor. Türk tarafında taşınmaz mallarla ilgili davalara vakıfların taraf olmasının önü açılırken, Rumlar da ABD'ye yeni bir öneri iletti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta uzun bir aradan sonra yeniden Maraş (Varoshia) hareketliliği yaşanıyor. Kıbrıs Türk tarafında geçtiğimiz günlerde Maraş ile ilgili alınan bir kararla taşınmaz mallarla ilgili davalara vakıfların da taraf olmasının önünün açılmasına Rum tarafından yanıt geldi. Kıbrıslı Rumlar, kapalı şehrin BM kontrolünde iadesi fikrini yeniden gündeme taşıdı.

Rum haber kaynaklarına yansıyan son bilgilere göre Kıbrıs Rum tarafının önerisi, Washington’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı İaonnis Kasoulidis tarafından ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken'e iletildi. Buna göre Rum liderliği, Maraş’ın iadesi karşılığında Türk tarafına Ercan Havalimanı’nın BM kontrolünde uluslararası uçuşlara açılmasını öneriyor. Ancak Türk liderliğinin bu teklife olumlu yaklaşmadığı biliniyor. 

RUM BAKAN BLINKEN'E İLETTİ

Lefkoşa’nın güneyinde ABD’ye iletilen yeni öneriye dair ayrıntı verilmezken, siyasi kulvarlarda da, teklifin Maraş'ın sakinlerine iadesini temel aldığı görüşü öne çıkıyor. Benzer bir öneri, Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından geçtiğimiz nisan ayında İsviçre’de gerçekleştirilen gayrı resmi Kıbrıs zirvesinde de dillendirilmişti. Anastasiadis geçtiğimiz günlerde de teklifi yeniden gündeme taşımıştı.  Öte yandan, Duvar’a ulaşan son bilgilere göre, Rum liderliği Maraş konusunu yakın zamanda daha yoğun şekilde AB gündemiyle uluslararası kamuoyuna taşımaya da hazırlanıyor.

Kasoulidis ile Blinken'in dün yaptığı görüşmede, Maraş meselesinin yanı sıra ikili ilişkileri ilgilendiren bir dizi konunun da ele alındığı belirtildi. Buna göre Blinken, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler himayesinde ve tüm Kıbrıslıların yararına olacak şekilde, siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde çözümüne yönelik çabalara ABD'nin sürekli desteğini ifade etti. 

KKTC'DEKİ VAKIF KARARI TARTIŞMA YARATTI

Kasoulidis-Blinken görüşmesi öncesinde, Kıbrıs Türk tarafında da Maraş özelinde önemli bir adım gündeme gelmişti. Adanın kuzeyindeki Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Maraş bölgesindeki taşınmaz bir mülke ilişkin davaya ilk kez ihtilaf yoluyla Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin (EVKAF) taraf olmasına izin veren bir karar aldı. Bu şekilde EVKAF, ilk defa bir davaya ihtilaf yoluyla ilgili taraf olarak katıldı. 28 Ocak'taki TMK kararıyla, KKTC'deki Kıbrıslı Rumların mülkiyet talebine ilişkin bir davaya EVKAF'ın katılması için ilk defa ihtilafa gerek duyulmuş oldu. EVKAF, TMK'daki önceki davalara, davacıların rızasıyla katılmıştı.

Kıbrıs Rum tarafı ise bu durumu, 'Türk tarafının Maraş konusunda mülk sahiplerine tuzak kurması' olarak yorumladı. Kıbrıs Türk liderliğiyse bu yöndeki açıklamaya tepki göstererek yeni kararın arkasında durdu.

UFUKTA YENİ MÜZAKERE SÜRECİ YOK

Maraş'la ilgili yeni gelişmeler, Kıbrıs sorununda tıkanıklığın sürdüğü bir süreçte gündeme yansıdı. BM’nin dün adada iki liderlikle gerçekleştirdiği temaslarda, müzakere sürecinin yakın zamanda başlamayacağı bir kez daha teyit edilmiş oldu. İki liderle dün Lefkoşa’nın her iki yakasında bir araya gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisi Colin Stewart “Şu anda iki taraf arasında bir çözüm için görüşmelerin olup olmayacağı konusunda büyük bir görüş ayrılığı var” dedi. Stewart, Lefkoşa’da taraflara “Güvenlik Konseyi atanan bir temsilci ve referans şartlarının ne olacağı konusunda bir fikir birliği olduğunu görmek istiyor; tabii ki bunu BM Genel Sekreteri de arzu ediyor” mesajını iletti.