Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis'e Türkiye daveti muamması

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodulidis, "Elbette Sayın Erdoğan'dan bir davet alırsam kendisini ziyaret edeceğim. Elbette Erdoğan ile bir görüşme imkânı olursa bundan faydalanacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Son günlerde uzun yıllardan beri çıkmazda olan Kıbrıs meselesinde kayda değer gelişmeler yaşanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesi COP28 marjında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile ayaküstü sohbet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıslı Rum lideri Ankara'ya davet ettiği haberi Kıbrıs basınına yansıdı.

Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Sarayı, davet bilgisini kesin bir dille yalanlamayarak kamuoyuna şimdilik Ankara'ya resmî bir ziyaretin söz konusu olmadığı mesajını verdi.

'ŞU ANKİ ÇIKMAZ HİÇBİR TARAFIN AMACINA HİZMET ETMİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Hristodulidis, geçtiğimiz günlerde Dubai'de gerçekleştirilen zirve çerçevesinde ayaküstü görüşme fırsatı bulmuş, ikilinin görüşmesi medya kuruluşlarının kameralarına yansımıştı. Lefkoşa'nın güneyinde konu hakkında Gazete Duvar'a bilgi veren kaynaklar, Rum liderin Erdoğan'a Kıbrıs'ta müzakere sürecinin bir an evvel başlaması gerektiği mesajını verdiğini belirtti.

BM'nin adaya yeni bir temsilci gönderdiği süreçte Rum tarafı müzakere masasına hemen, hiçbir ön koşul olmaksızın dönmeye hazır. "Şu anki çıkmaz hiçbir tarafın amaçlarına hizmet etmiyor. Dahası Yeşil Hat üzerinden yükselen bir tansiyon söz konusu. En iyisi masaya bir an evvel oturmak. Cumhurbaşkanı bu konuyu Erdoğan'ın dikkatine sundu" bilgisini paylaşan kaynaklar, ilk etapta Erdoğan'ın bu öneriye olumsuz yaklaşmadığını belirtti.

ANKARA'YA DAVET İDDİASI, CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Dubai'deki görüşme sonrasında Erdoğan Yunanistan'ın başkenti Atina'yı ziyaret etti. Bu ziyaretin perde arkasında Kıbrıs ile ilgili kayda değer bir gelişme gündeme yansıdı. Atina ve Lefkoşa'daki kaynaklar, Erdoğan'ın Hristodulidis'i Ankara'ya davet ettiği iddiasını gündeme taşıdı. Kıbrıs Rum basınına yansıyan bilgilere göre, Türkiye Hristodulidis'i Ankara'ya Cumhurbaşkanı sıfatı ile değil, Rum toplumu lideri olarak davet etti. 

Kıbrıs'ta yayın yapan Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, konu ile ilgili olarak geçtiğimiz saatlerde Cumhurbaşkanı Hristodulidis, "Kıbrıs sorununun yönetimi ciddiyet gerektirir ve kesinlikle algı oyunlarına ya da başka amaçlara hizmet etmez. Elbette Sayın Erdoğan'dan bir davet alırsam kendisini ziyaret edeceğim. Elbette Sayın Erdoğan ile bir görüşme imkânı olursa bundan faydalanacağım. Bu konudaki hazırlığımı kendisine ve üçüncü taraflar aracılığıyla ilettim" açıklamasını gerçekleştirdi.

Bu arada Kıbrıs Hükûmet Sözcü Yardımcı Yannis Antoniou, konu hakkında Lefkoşa'ya Ankara'dan resmî ziyaret daveti ulaşmadığı mesajını kamuoyu ile paylaştı.

MUHALEFET TEPKİLİ: 'ULUSAL KONSEY BİR AN EVVEL TOPLANMALI'

Cuma günü Duvar'ın konu hakkında Lefkoşa'da temasa geçtiği kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı'nın davet konusunda kesin bir dil kullanmamasını ve bu konudaki kafa karışıklığını Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki sorunlu iletişim ve diyaloğa bağladı.

Kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Ankara'ya toplum lideri sıfatı ile bir ziyaret gerçekleştirmesinin sakınıcılarının farkında. Halihazırda Erdoğan'ın daveti ile ilgili iddia Lefkoşa'da Rum muhalefet partilerinin saflarında da tartışmalara neden olmuş durumda. Hristodulidis, bu tepkilere yanıt vermek için konu hakkında açıklamada bulundu. Muhaliflere yanıt verirken de Ankara ile temasa kapıyı kapatmadı. 

Bu arada Lefkoşa'daki son bilgilere göre, muhalefet partileri, Hristodulidis'in Kıbrıs meselesi ile ilgili olarak zamanında siyasi partileri bilgilendirmediği nedeniyle kaygılı. Muhalefet cephesi Kıbrıs meselesi için Ulusal Konsey'in bir an evvel toplanmasını talep ediyor.