KESK'ten memur zammına karşı eylem: TÜİK rakamları yalan, yoksulluk gerçek

KESK memur zammının iyileştirilmesi için Ulus'ta açıklama yaptı. KESK üyeleri kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılmasını da öngören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, memur maaşlarına yapılan zam oranına tepki göstererek Ulus Meydanı'nda açıklama yaptı.

"İşsizliğe, Yoksulluğa, Savaşa Karşı Seçim Bütçesi Değil Geçim Bütçesi İstiyoruz" yazılı pankart açan KESK üyeleri "Hükümet zammını al başına çal" ,"Söz Yetki Karar Çalışanlara", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz","Genel Grev Genel Direniş", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" ve "Güvenli İş Güvenceli Gelecek" sloganları attı.

'ENFLASYON FARKİ DEDİĞİMİZ ŞEY ZAM DEGİL SIFIR ZAMDIR'

Ulus Meydanı'nda yapılan açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Taleplerimizi ortaya koyarken karşımızda aynı şekilde üçlü kurulmuş bir üçgenin masanın kötülükleri ile karşı karşıya kalıyoruz" dedi. Enflasyon farkının ülkedeki herkese zam diye yutturulmaya çalışıldığını söyleyen Yeşil, "Hep söyledik yine söyleyelim enflasyon farkı dediğimiz şey zam değildir sıfır zamdır" diye konuştu.

Kamu işçilerine güvencesiz çalışma modelinin dayatıldığını belirten Yeşil şunları kaydetti:

"Bir yandan bizler bu yoksulluk ve sefalet zamlarına maruz bırakılırken öte yandan kamudaki özelleştirme politikalarıyla kamunun tasfiyesi ile devasa bir hale gelen güvencesiz çalışma modelini bizlere dayatıyor. Eşit işe eşit ücret ilkesini ayaklar altına alan, çiğneyen, ortadan kaldıran bu ve benzer bütün uygulamaları elbette ki ortak bir mücadele ile ortadan kaldıracağımızı biliyoruz. 3 Ocak'tan bu yana kamu emekçileri, emekliler bu ülkenin bütün kamusal hizmetini var edenler sokaklarda, işyerlerinde. 'Enflasyona ezdirmedik' denilen zammın ne kadar gerçek dışı olduğunu rakamlarla yüzdelerle anlatmıyoruz. Biz yaşamın kendi içinden, alamadığımız sütten, ödeyemediğimiz elektrik faturasından, kredi borçlarından anlatıyoruz. Yok sayılmaya güvencesiz çalışma başta olmak üzere bütün anti demokratik uygulamalara karşı birleşerek kazanacağız."

'TÜM HALK TÜİK RAKAMLARININ YALAN, YOKSULLUĞUN GERÇEK OLDUĞUNU YAŞAYARAK GÖRMEKTEDİR'

Açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, "Neden kamu emeklileri yirmi yıl önceki ikramiyeleriyle ev alabiliyorken, bugün hayalini bile kuramıyor" dedi.

Hükümet tarafından önce yüzde 25 daha sonra ise yüzde 30 olarak açıklanan zam oranlarına ilişkin "Kendileri çalıp, kendileri oynadı" ifadelerini kullanan Ünalmış, şunları kaydetti:

"İbretlik bir iktidar ve yandaş sendika ile karşı karşıyayız. İktidarın açıklamalarının, cumhurbaşkanının sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koyma müjdesinin, yaşadığımız gerçek enflasyon ve alım gücünün korkunç erimesinin karşısında hiçbir karşılığı yoktur. Tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu bizzat yaşayarak görmektedir. Alım gücü eridikçe erimektedir. Sendikalar gerçeğin öyle olmadığını farkındadır. Kamu emekçileri ve emeklileri yüzde 30'luk artışın yaşanan hayat pahalılığını sürdüğü koşullarda kısa sürede eriyeceğini bugüne kadar defalarca tecrübe etmiştir. Zam kasırgası devam ediyor. Asgari ücret açlık sınırının altında kalmıştır. Tuzu kuru olanların, rant çevrelerin, sermayenin dışındaki tüm halkın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Biz kamu emekçileri ve emeklileri olarak öncelikle yaşanan kayıtların bir nebze de olsa azaltılması için asgari ücret oranında zam yapılmasını istiyoruz."