KESK üyeleri Ankara’ya iki koldan yürüyüş başlattı

KESK, Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde yapılan zammın revize edilmesi için Edirne ve Batman’dan Ankara’ya doğru yürüyüş başlattı.

Edirne ve Batman'dan yürüyüş başlatan KESK üyeleri 20 Ağustos'ta Ankara'da olacak.
Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz  

EDİRNE – Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2 Ağustos’ta başlayan yaklaşık 4,2 milyon kamu emekçisi, 2,2 milyon emeklisinin aylıklarına 2022 ve 2023’te yapılacak zam oranlarının belirleneceği 6. Dönem Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerinde yapılan zam teklifinin revize edilmesi için Edirne ve Batman’dan Ankara’ya doğru yola çıktı.  

KESK, bugün iki şehirden başlattığı yürüyüşünü 20 Ağustos’ta Ankara’da tamamlayacak.

‘BU TEKLİFİN ADI SEFALET TEKLİFİDİR’

Sabah saat 10.00’da Edirne’de PTT önünde bir araya gelen KESK üyeleri, “İnsanca bir yaşam demokratik grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” yazılı bir pankart açtı. Yürüyüş öncesi Edirne Saraçlar Caddesi’nde bulunan PTT önünde basın açıklaması yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TİS görüşmelerinde yapılan teklifin revize edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “20 milyonluk devasa bir kitleye yapılan bu teklifin adı sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklifidir” dedi. 84 milyonluk Türkiye nüfusunun 16 milyonuna açlık sınırının altında yaşadığını belirten Bozgeyik, “Yıllardır çocukların bile inanmadığı TÜİK enflasyonuna bağlanmış düşük maaşlar, sefalet ücretlerine dönüştü. Çalışanların neredeyse yarsının asgari ücrete mahkum edildiği, ucuz emek cennetine çevrilmiş bir ülkeye dönüştü. Sofrasındaki ekmeği küçülen, güvencesiz, angarya çalışmaya mahkum edilen hep bizler olduk. Karın tokluğuna, düşük maaşlarla,  sefalet ücretleri çalıştırılan hep bizler olduk. Dünyanın kıskandığını iddia ettikleri Türkiye’de, 84 milyonluk nüfusun 16 milyonuna açlık sınırı altında, 50 milyonuna yoksulluk sınırı altında bir yaşam düştü” ifadelerini kullandı.

KESK üyeleri, yürüyüş öncesi Edirne Saraçlar Caddesi’nde bulunan PTT önünde basın açıklaması yaptı.

‘MAAŞ-ÜCRET ARTIŞLARIMIZDA ÇAY SİMİT HESABI YAPILDI’

İşçilerden kesilen peşin vergilerin yapılandırma ve af olarak patronlara aktarıldığını ifade eden Bozgeyik, “Bizim maaşlarımızdan, ücretlerimizden peşin peşin kesilen milyarca vergi; teşvik, yapılandırma ve af olarak sermayeye, patronlara aktarıldı. Yine bizim cebimizden alınanlar köprü, otoyol, hava limanı ve şehir hastanelerinin müteahhitlerine araç, yolcu, hasta garantisi olarak akıtıldı. Bizim maaş-ücret artışlarımızda çay simit hesabı yapıldı. Ama birilerine 3 maaş, 4 maaş verilmesinde hiçbir sakınca görülmedi” şeklinde konuştu.

‘ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASINI İSTİYORUZ’

TİS teklifinde taleplerini ileten Bozgeyik, “Hiçbir kamu emekçisi hanesi yoksulluk sınırı altında kalmasın diyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını istiyoruz.  Otomotiv sektöründe bile ÖTV indirimi yapılırken bordoluların maaşlarından, ücretlerinden peşin peşin kesilen gelir vergisinin her yıl daha fazla artırılmasına artık yeter diyoruz. Maaşımızın cebimize girmeden buharlaşmasına neden olan gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz” dedi.

‘TEKLİF 20 MİLYONU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI’

Batman’dan yürüyen KESK üyeleri Diyarbakır’a vararak Diyarbakır Defterdarlık binası önünde açıklama yaptı. KESK Şubeler Platformu adına konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, geçtiğimiz gün Kamu İşveren Heyeti’nin toplu sözleşme için verdiği teklifi açıkladığını ifade ederek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından paylaşılan söz konusu teklif, aileleri de kattığımızda 20 milyonu aşkın geniş bir kitleyi hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi. Edirne yürüyüşü kapsamında yarın ve ertesi gün KESK üyeleri, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa ve Eskişehir’e uğrayacak. Batman’dan yola çıkan KESK üyeleri ise 19-20 Ağustos tarihlerinde Antep, Adana ve Mersin’e uğrayarak Ankara’ya varacak. KESK üyeleri uğradıkları her şehirde bildiri dağıtarak açıklama yapacak. Daha sonra otobüslerle bir diğer şehre doğru hareket edecek.