Kendisine cinsel saldırıda bulunan faili öldürmüştü: 24 yıla kadar hapsi istendi

Ergani’de muska yapma bahanesiyle kendisine cinsel saldırıda bulunan Yusuf Evran'ı öldüren Zozan Türk ve babası için 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz / csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde ‘Cinci Hoca’ olarak bilinen 46 yaşındaki Yusuf Evran’ın, cinsel saldırıda bulunduğu Zozan Türk tarafından öldürülmesine ilişkin yargılamada savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Ağırlaştırılmış müebbet cezasında haksız tahrik hükümleri gereğince indirim yapılmasını talep eden savcı, Türk’ün 18 yıldan 24 yıla kadar hapsini istedi. Zozan’ın babası Zülkif Türk için ise azmettirme suçundan yine 18 yıldan 24 yıla kadar hapsi ve cezada artırım talep edildi.

Zozan Türk’ün annesinin ölümü sonrasında yaşadığı bunalımın üzerine Yusuf Evran tarafından uzun bir süre boyunca cinlerle ve büyülerle korkutularak psikolojisinin iyice bozulduğu belirtilen mütalaada. Evran’ın, Türk’ün hayatına girdiği dönemden itibaren Türk’ün hayatının alt üst olduğu ifade edildi:

“Zozan'ı, ‘Sana üç harfliler musallat olmuş, bu sebeple hayatın kötüye gidiyor’ diyerek manevi cebri altına almaya başladığı, sonraki süreçlerde devamlı olarak 3 harflilerle Zozan'ı korkutmaya devam ettiği, bu şekilde de maktülün, annesini kaybettiği için zaten bir yıkım yaşayan Zozan'ı cinlerle korkutmak suretiyle onun manevi dünyasında tahribat oluşturarak ruhunda derin yaralar açtığı, psikolojisini bozarak manevi yönden etkisi altına aldığı, evlerine geldiğinde Zozan'a sürekli cinsel yönden musallat olduğu, manevi ve duygusal olarak büyük bir boşluğa düşen Zozan'ın sıkıntılı süreci kimseye anlatamayarak kendi içerisinde derin bir şekilde yaşadığı, maktulün üç harflilerle ailesine zarar vereceğinden çekindiği, nihayetinde olaydan 2-3 ay öncesinde maktulün Zozan'ı üzerindeki büyüyü alacağı gerekçesiyle annesinin ikametine götürerek burada zorla tecavüz ettiği…”

 

'HAKSIZ TAHRİK ALTINDA'

Zozan Türk’ün artık dayanamayarak olayı babasına anlattığını ve Zülkif Türk’ün kızının başına gelenleri kabul edemeyerek kızıyla birlikye Yusuf Evran’ı öldürmeye karar verdiklerini belirten savcı, “Baba Zülkif Türk’ün azmettirmesi sonucunda Zozan'ın, Yusuf Evran’ı haksız tahrik altında tasarlayarak tüfekle ateş ederek öldürmek suretiyle öldürdüğü” yönünde mütalaa verdi.

Ağırlaştırılmış müebbet cezasında haksız tahrik hükümleri gereğince indirim yapılmasını talep eden savcı, Zozan Türk’ün 18 yıldan 24 yıla kadar hapsini, babası Zülkif Türk’ün ise azmettirme suçundan yine 18 yıldan 24 yıla kadar hapsini ve cezada artırım talep etti.

‘TAHLİYE BEKLENTİSİ İÇERİSİNDEYİZ’

Maktulün vefat ettiği yerde Zozan Türk’ün genotipleriyle uyumlu bulgular ve maktulun menisinin bulunduğu peçetenin bulunduğunu belirten Türk ailesinin avukatları Ali Yavuz Aktan ile Mehmet Koyuncu, Zozan Türk’ün de babası gibi tahliye edilmesi gerektiğini, çünkü eylemin vücut bütünlüğüne yönelik cinsel saldırının def’i sırasında meşru müdafaa halinde iken işlendiğini ifade etti. Evran’ın bir din istismarcısı olduğunun hem beyanlarla hem de dosyada bulunan bilgilerle sabit olduğunu belirten Koyuncu, mütalaaya katılmadıklarını söyledi. Zozan Türk’ün ağır tahrik altında bu suçu işlediğini belirten Koyuncu, tahliye talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için ek süre ve Zozan Türk’ün tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 12 Ocak 2024’te görülecek.

OLAY VE DAVA SÜRECİ

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde 27 Kasım 2021 yılında Yusuf Evran, annesine ait evin tuvaletinde yaşamını yitirmiş halde bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğinin olayla ilgili çalışmasında ifadesine başvurulan kişiler, Evran’ın kendisini ‘cinci hoca’ olarak tanıttığını, muska yazıp merhemler verdiğini, bu yöntemle kadınlarla irtibat kurduğunu söyledi. Yapılan araştırmanın ardından kendisini kimsesiz olarak tanıtan, kadınları muska yapma bahanesiyle kandıran, “içine cin kaçmış” diyerek korkutarak cinsel birlikteliğe zorlayan Evran’ın, suça maruz bıraktığı kadınlardan 28 yaşındaki Zozan Türk tarafından öldürüldüğü belirlendi. Zozan Türk ve babası Zülkif Türk tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Zozan Türk, annesinin vefatının ardından psikolojik sorunlarla boğuştuğu sırada bir arkadaşının tavsiyesiyle Yusuf Evran ile tanıştı. Türk, geçmişiyle ilgili bazı şeyleri bilmesinden ötürü kendisine inandı ve bu süreçte sağlık problemi yaşayan babası için Evran’dan ilaç hazırlamasını istedi. Bu süreçte Evran ilaç hazırladı, dini sohbetler yaptı, Kur’an okudu. Türk ile babası da böylece onun ‘keramet sahibi’ olduğuna ikna oldu. Yaklaşık 5 yıl boyunca Evran, Türk ile babasının yaşadığı eve gidip geldi.

 

'PSİKOLOJİK BASKI UYGULUYORDU'

Zozan Türk, cinsel ilişki teklifini kabul etmeyince tehdit edildiğini söyleyerek “Kabul etmeyip karşı çıktım. Bana, ‘Bu gece ruhlar aleminde senin yanına geleceğim' dedi. Küçük kâğıt parçası verip uyurken yastığımın altına koymamı istedi ama ben koymadım. O gece kendisini çırılçıplak yatağımın üstünde gördüm. Sabah uyandığımda vücudumda bir şey yoktu. O korku ve panik ile başımın üzerindeki Kuran’ı alıp uyudum. Beni sürekli cinleriyle korkutmaya başladı. Cinlerin bana musallat olduğuna inandırmak için beni Hani’de yaşlı bir hocanın yanına götürdü. Yaşlı hoca 3 harflilerin bana musallat olduğunu, Yusuf’un her dediğini yapmamı istedi. Yusuf, ‘Seninle nikâhım göklerde kıyıldı. Sen benim helalim ve kaderimsin' diyerek psikolojik baskı uyguluyordu" dedi.

Evran, Türk’ü abisi ve babası üzerinden, “Cinleri senden almazsam baban ölecek, kardeşin mide kanseri olup ölecek” diyerek korkutmaya başladı. Bir süre sonra Türk’ün babası koronavirüsüne yakalandı. Hastanenin önüne giderek selfie çeken Evran, fotoğrafı, “Sen Allah’ın hükmüne karşı geldiğin için baban ölecek” notuyla Türk’e gönderdi. Türk ise, “Benden zina yapmamı istiyorsun, günah işlemeyeceğim” diyerek yine Evran’ın teklifini reddetti.

Bir sabah Zozan Türk’ün babası Zülkif Türk’ün kalbine ağrı girdi ve hava almak için dışarı çıktı. Bu sırada Zozan Türk’ü arayan Evran, “Sana 2 saat veriyorum. Ya o cinleri aldır, ya da baban ölecek. Elimi üzerinizden çekersem telef olursunuz” diyerek tehditle ve baskıyla Türk’ü annesinin evine götürdü ve cinsel saldırıda bulundu.

Türk’e yönelik baskılar, tacizler ve tehditler cinsel saldırının ardından artarak devam etti. Birgün tesisat işi bahanesiyle Türk’ün babasının evine gelen Evran, kadına yine cinsel saldırıda bulundu.

Türk, o anları şöyle anlattı:

“Evdeki tüfekle ateş açtım. Bana doğru gelmeye çalışınca yere düştü. Gözleri açıktı. Ben yaşıyor sandım ve üzerine kovayla su döktüm. Kolunu kaldırınca öldüğünü anladım. Tüfeği hırkama sarıp çöpe attım ve kaçtım.”

'CİNCİ HOCA' 2 ÇOCUK BABASI ÇIKTI

Diyarbakır 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama sürerken Zozan Türk’ü babası Zülkif Türk, ilk duruşmada tahliye edildi. Yargılama sırasında Evran’ın evli olduğu, annesinin yaşadığı, eşinden boşandığı ve 2 çocuk babası olduğu ortaya çıktı. Yargılama esnasında ifadesi alınan Evran’ın kızı, babasının ilk cinsel saldırının yaşandığı tarihte sol gözünün morarmış olduğunu ve bunun düşmeye bağlı bir morarma olmadığını söyledi.