Kendisine 'ağlak' diyen patronuna dava açtı

İngiltere'de iş yükü sebebiyle şikayette bulunması üzerine erkek patronu tarafından 'duygusal ve ağlak' olarak nitelendirilen Hinds, ayrımcılık iddiasıyla açtığı davayı kazandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Nicola Hinds isimli bir kadın, gebe olduğu dönemde kendisine 'duygusal ve ağlak' diyen erkek patronuna açtığı 'ayrımcılık' davasını kazandı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, İş Mahkemesi Hakimi Roger Tynan, kararında, davaya konu olan dönemde gebe olan davacının bu sözlerle nitelendirilmesinin 'küçümseyici ve küçük düşürücü' olduğuna hükmetti. Mahkeme, işyerinde gebe bir kadını bu şekilde tanımlamanın 'ayrımcılık' olduğu yönünde karar verdi. Patron Nav Kalley'nin davacıya ne kadar tazminat ödeyeceği ileri bir tarihte belli olacak.

'ŞİKAYET UYGUNSUZ BİR ŞEKİLDE ELE ALINDI'

Nisan 2020'de gebe olduğunu öğrenen 37 yaşındaki müşteri yöneticisi Nicola Hinds, patronlarına bu durumu bildirdi. Ancak, Hinds, ekim ayında, bir haftada iki kez panik atak geçirdikten sonra patronlarına iş yükü karşısında zorlandığını bildiren bir eposta gönderdi. Fakat erkek patronu, kendisine cevap vermeyerek bunun yerine Hinds'in iş arkadaşına bir eposta gönderdi. Epostada Hinds'in 'çok duygusal ve özellikle ağlak olduğundan' bahsediliyor ve ücretsiz izne çıkması tavsiye ediliyordu. Mahkeme, patron Nav Kalley'nin çalışanının şikayetini 'uygunsuz bir şekilde' ele aldığına hükmetti. 

İSTİFA KARARI DA YERİNDE BULUNDU

Hakim Tynan, Kalley'nin söz konusu ifadesiyle Hinds'in 'gebe olduğu için duygularını tamamıyla kontrol edemediğini ve bu sebeple de makul olmayan taleplerde bulunduğunu' ima ettiğini ifade etti. Haziran 2021'de doğum sonrasında işe dönen Hinds'in gördüğü muamele sebebiyle eylül ayında istifa etmesini de değerlendiren mahkeme, Hinds'in bu dönemde yaşadıklarını hesaba katarak işten ayrılma kararını yerinde buldu.

Kararda, bir risk değerlendirmesi yapılmamasının yanı sıra Kalley'nin Ekim 2020'de Hinds'in epostasına yanıt vermemesini de göz önünde bulundurarak 'istifa etmeye karar vermesi için maddi etmenlerin' oluştuğu yönünde hüküm kurdu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)