Kenanoğlu’ndan Orman Bakanlığı’na: 350 bin ağaç kesilen Kirazlı ne zaman rehabilite edilecek?

HDP'li Ali Kenanoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Kaz Dağları’ndaki maden araması sırasında kesilen 347 bin 815 ağacın bulunduğu sahanın ne zaman rehabilite edileceğini sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kaz Dağları’ndaki Kirazlı Balaban Tepesi’nde Kanadalı Alamos Gold şirketinin altın madeni faaliyetlerine son verildikten sonra rehabilitasyon çalışmalarına başlanmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Söz konusu maden sahasında 347 bin 815 ağacın kesildiğine dikkat çeken Kenanoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şirket tarafından boşaltılan alanın ekolojik hassasiyetlerin gözetilerek hızla rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti.

‘ORMANLARIMIZIN RANT PROJELERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLİP YOK EDİLMESİNE İZİN VERİLMEMELİDİR’

Kenanoğlu, soru önergesinde “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre sahanın orman vasfına tekrar kavuşması için rehabilitasyon çalışmalarına ve bütçe görüşmelerine başlandığı basında yer almıştır” diyerek şu ifadelere yer verdi:
“Ancak, bu açıklamaya rağmen, 347 bin 815 ağacın kesilerek büyük bir tahribata uğrayan sahada herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı görülmektedir. Dünya iklim kriziyle boğuşurken, tüm dağlarımızın, derelerimizin, ormanlarımızın rant projelerine peşkeş çekilip yok edilmesine izin verilememelidir.”

‘ALAMOS GOLD’A YENİDEN RUHSAT VERİLECEĞİ İDDİALARI DOĞRU MUDUR?’

Kenanoğlu, Bakan Pakdemirli’ye söz konusu alanla ilgili şu altı soru yöneltti:
Kazdağlarında Alamos Gold’un 347.815 ağaç keserek katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?

1. Kazdağları Kirazlı Altın Madeni işletmecisi Alamos Gold’un ruhsatının iptalinden sonra yapılması gereken rehabilitasyon çalışmaları ne zaman başlatılacaktır?
2. Kazdağlarında Alamos Gold’un ağaç kesimi yaptığı sahanın rehabilitasyonu için bir planlamanız var mıdır? Bunun için bir bütçe ayrılmış mıdır?
3. Kazdağlarının rehabilitasyon masrafları için Alamos Gold’dan teminat alınmış mıdır?
4. Rehabilitasyon planının hazırlık ve uygulanma sürecinde bölgedeki STK’ların görüşleri alınacak mıdır?
5. Basında yer alan Alamos Gold’a yeniden ruhsat verileceği iddiaları doğru mudur?