Ken Loach: Irkçılık bizi dizayn etmek için var

Yönetmen Ken Loach, "Mülteciler de işçi sınıfının bir parçasıdır. Sorunlarımız ortak, bir gün hepimiz mülteci olabiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Ben, Daniel Blake", "Kerkenez", "Üzgünüz, Size Ulaşamadık", "İşte Özgür Dünya" gibi filmleriyle tanınan yönetmen Ken Loach, son filmi "The Old Oak" ve mülteciler hakkında konuştu. 

Evrensel'den Arif Bektaş'a konuşan Ken Loach, mülteci politikaları hakkında "Hemen her ülkenin işçi sınıfının da koşullarının benzer olduğunu unutmadan mücadeleyi birleştirmek hedefiyle bakmalıyız" diye konuştu. Herkesin mültecilerden sorumlu olduğunu belirten Loach, "Sorumluluğumuzu kabul ederek işe başlamalıyız. Devamında da Birleşmiş Milletleri (BM) desteklemeliyiz" dedi. 

'BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN BU SAVAŞLARI DURDURMASINI İSTEMELİYİZ'

Loach şu ifadeleri kullandı:

"İnsanların ülkelerini neden terk etmek zorunda kaldıklarına bakarsak, elbette bunun pek çok sebebi var ancak bunlardan birisi savaşlar ve müdahaleler. İngiltere’nin bu konuda çok kötü bir sicili var. Mesela İngiltere ve ABD, Irak’a savaş açmıştı. Milyonlarca insanın öldüğü bu savaşta ayrıca milyonlarca kişi de yerinden edildi. Dolayısıyla savaşlar bu anlamda bir müdahaledir ve biz de bu bağlamda mültecilerden sorumluyuz. Afganistan’da da bu böyle oldu. Sömürgeci geçmişten gelen, imparatorluğun kalıntılarıyla bağlantılı bölgedeki diğer savaşların da sonuçları var.

Öncelikle sorumluluğumuzu kabul ederek işe başlamalıyız. Devamında da Birleşmiş Milletleri (BM) desteklemeliyiz. Çünkü BM bu ihtilafları çözmek için çaba gösteren bir yapı olmak zorundadır. İnsanlar iltica etmek, mülteci olmak istemiyorlar. Yaşamlarını idame edebilecekleri gıdaya erişebilecekleri güvenli evleri olsun istiyorlar. Batı’nın tutumu BM’nin konumunu zayıflatıyor. Irak savaşında da böyle oldu. Örneğin ABD, uluslararası hukuku tanımıyor. Çünkü kendisinin burada yargılanacağını çok iyi biliyor. Gördüğümüz gibi İsrail’i destekliyor ve burada da uluslararası mahkemeyi tanımayacaktır. Bu yüzden BM’nin işlevini yerine getirmesi konusunda taleplerimizi yoğunlaştırmalıyız ve bu savaşları durdurmasını istemeliyiz."

'BİR GÜN HEPİMİZ MÜLTECİ OLABİLİRİZ'

Son filmi "The Old Oak"ta mülteciler konusunu ele alan Loach, "Irkçılık bizleri bölmek için dizayn edilmiştir. Mülteciler de tıpkı sığınmak için gittikleri ülkelerin işçi sınıfının bir parçasıdır. Sorunlarımız ortak, bir gün hepimiz mülteci olabiliriz. Mülteciler ile iltica ettikleri ev sahibi ülkenin işçi sınıfı aynı sınıfın mensuplarıdır. Bizim bu sorunları yaratarak insanları evinden yurdundan eden güçlere karşı birleşmemiz gerekiyor" dedi. 

Yönetmen sözlerine, "Aynı sınıfın yani işçi sınıfının mensuplarıyız. Gittiğimiz yerlerde çalışarak, hatta çoğu zaman ucuz çalışarak hayatımızı sürdürmeye çalışan bir kesimi oluşturuyoruz. İster yerli ister mülteci olsun, halkların bu kesimlerinin hepsi işçi sınıfının bir parçasıdır. Yerli ve mültecilerin, asıl düşmanları olan sermaye kesimine karşı birlik olup omuz omuza mücadele etmekten başka bir yolu yoktur. Solun mülteciler konusunda vermesi gereken mesajı budur" diyerek devam etti.

'BİR DAHA FİLM ÇEKECEĞİMİ SANMIYORUM'

Bir daha film çekmeyeceğini belirten Loach, "Bunun için artık çok yaşlandım. Bu tür filmler genç ve dinamik insan işidir. Bu yüzden The Old Oak gibi bir film çekmek artık benim için neredeyse imkansız. Bu filmleri çekebilmiş olmak büyük bir ayrıcalıktı ancak artık sıra gençlerde. Gençler bu işi devralıp daha ilerletebilirler. Onlara güveniyorum" dedi. 

SÖYLEŞİNİN TAMAMI