'Kemal Pir Yoldaş' ezgisine beraat

Aydın'da HDP'nin halk buluşmasında "Kemal Pir Yoldaş" adlı ezgisini seslendirdiği için hakkında dava açılan sanatçı Kadir Çat, beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aydın İl Örgütü'nün 20 Eylül 2022'de Efeler ilçesinde yaptığı halk buluşması için sahne alan sanatçı Kadir Çat'ın "Kemal Pir Yoldaş" adlı ezgisini seslendirdiği için "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Soruşturmasını tamamlayan Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı, Çat hakkında söylediği  "Kemal Pir Yoldaş" adlı ezgisi nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla iddianame hazırladı. Aydın 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce iddianame kabul edilerek, Çat hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açıldı.

'ŞARKI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDADIR'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, davanın ilk duruşması görülürken, Çat ve avukatı Sebahat Gençtarih Mersin Adliyesi'nden SEGBİS aracığıyla duruşmaya katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin kısa özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada Çat savunma yaptı. Üzerine atılı suçlamayı reddeden Çat, "Şarkının sözü ve müziği bana aittir. 12 yıldır Kültür Bakanlığı onaylı bir parçadır. Ben bu şarkıyı Türkiye'nin birçok yerinde okudum, hatta hakkımda bir keresinde bu şarkıyı okumam nedeniyle kamu davası da açıldı. Ancak bu suçtan da beraat ettim, şarkının sözleri örgüt propagandası suçunu oluşturacağını düşünmüyorum, ifade özgürlüğü kapsamındadır, beraatimi talep ediyorum" dedi.

'ÖRGÜTÜ ÖVEN BİR SÖZ YOK'

Avukat Gençtarih de, şarkının Kültür Bakanlığı’ndan onaylı bir şarkı olduğunu belirterek, "Bu kaset çıkartıldıktan bir yıl sonra da bu eseri seslendirdikten sonra da yargılaması yapılmış, bu dosyadan da beraat etmiştir. 12 yıldır bu şarkıyı her yerde seslendirmektedir. Eserin sözleri ve müvekkilimin beyanı iddianamede belirtmiş altına örgütü öven içerik olduğunu söylemiştir, bu genel geçer bir ifade olarak kalmıştır. Bu sözlerde örgütü öven ve cebir ve şiddete yönlendiren bir söz bulunmamaktadır. Kemal Pir 1982 yılında Diyarbakır cezaevinde açlık orucundayken ölmüştür. Hakkında herhangi bir kesinleşmiş mahkeme kararı mevcut değildir. Suçu işlediğine dair iddianamede belirtilen delil yoktur. Bu nedenlerden dolayı beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

BERAAT ETTİ

Savcılık esasa dair mütalaasında; her ne kadar sanık hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla iddianame hazırlamışsa da sanığın söylediği "şarkının terör örgütünün şiddet içeren eylemlerini övücü mahiyet taşımadığı, sanığın eyleminin silahlı terör örgütü propagandası yapmak suçunun yasal unsurlarını taşımadığı ve oluşturmadığı anlaşılmakla" diyerek Çat'ın beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, "örgüt propagandası" suçunun unsurları oluşmadığını gerekçesiyle Çat'ın beraatine karar verdi. (HABER MERKEZİ)