Kemal Kurkut’un ağabeyi: Cezasızlık yeni cinayetlere kapı aralıyor

Kemal Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut, cezasızlığın yeni cinayetlere kapı araladığını belirterek, dün verilen karara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 2017 Newroz kutlaması sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u öldüren polis Yakup Şenocak hakkında “kasten öldürmek” suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verilmiş, ancak karar Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.  İstinaf Mahkemesi, "Kurkut'un öldürülmesinde silah kullanma koşullarının oluştuğu" değerlendirmesi yaparak, Şenocak'a verilen beraat kararının kaldırılmasını ve "ceza verilmesine yer olmadığına" dair yeni bir hüküm kurulmasını talep etmişti. 

Karar üzerine dün Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama yapıldı. Mahkeme, "Şenocak'a ceza verilmesine yer olmadığı" dair karar verdi. 

KURKUT: SÜREÇ İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ

Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut, olayın yaşandığı ilk anlardan itibaren gösterilen refleks nedeniyle böylesi bir kararı öngördüklerini belirtti. Kurkut, valiliğin olay sonrası “alana girmek isteyen bir canlı bombanın etkisiz hale getirildiği" yönünde açıklama yaptığını ancak gazeteci Abdurrahman Gök’ün çektiği fotoğraflar sonrası kardeşinin infaz edildiğinin açığa çıktığını hatırlattı.

Yıllardır devam eden yargılama sürecinin “yorucu ve üzücü” olduğunu belirten Kurkut, zaman zaman bu sürecin kendileri için “işkenceye” dönüştüğünü ve bundan en çok annesinin etkilendiğini aktardı. Kurkut, "Her duruşmada evladının katilinin yüzüne bakmak zorunda bırakıldı" dedi.  

Kurkut, cezasızlık politikasına tepki göstererek, “Bu davada katil beraat etti, olayı ortaya çıkaran gazeteci ceza aldı" diye kaydetti. 

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

"Öfkeliyiz ve endişeliyiz” diyen Kurkut, cezasızlık politikasının yeni cinayetlerin kapısını ardına kadar araladığını söyledi. Kurkut, şöyle devam etti: "Yeni Kemallerin oluşmasını sağlıyor. Devlet aslında bize bu beraat kararı ile 'kameralar önünde, kameralar arkasında nasıl isterseniz öldürebilirsiniz. Yeter ki öldürdüğünüz Kürt olsun. Hiçbir şekilde ceza almayacaksınız. Biz sonuna kadar arkanızdayız' mesajını verdi. Elbette biz bütün bu olumsuzluklara, adaletsizliklere rağmen sürecinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." (HABER MERKEZİ)