KCC: Depremlerin neden olduğu kayıplar 2,4 milyar doları bulabilir

Afet modelleme şirketi Karen Clark&Company, Maraş merkezli depremlerin ardından deprem sigortası kapsamındaki kayıpların 2,4 milyar dolar olmasını beklediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Merkezli Karen Clark&Company (KCC) afet modelleme şirketi, Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından deprem sigortası kapsamındaki kayıplara ilişkin tahminini paylaştı.

Reuters'ın aktardığına göre, KCC, Maraş depremlerinin yol açtığı ve deprem sigortası kapsamına giren kayıpların 2,4 milyar dolar olmasını bekliyor. KCC'ye göre, 6 Şubat’ta Maraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin neden olduğu mülk kaybının 20 milyar dolara yakın olacağı tahmin ediliyor.

JPMORGAN VE EBRD’DEN MALİYET TAHMİNLERİ

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan da Maraş depremlerinin Türkiye’ye maliyeti hakkında tahminini paylaşarak depremlerin yarattığı fiziksel yıkımın yol açtığı doğrudan maliyetin en az 25 milyar dolar olacağı öngörüsünü aktarmıştı.

JPMorgan’ın hesaplamasına göre, depremin maliyetinin gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2,5’luk bir kısmına denk gelmesi bekleniyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da Maraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerinin, Türkiye'nin GSYH’sinin yüzde 1'e varan bir kayba yol açabileceğini duyurmuştu. EBRD, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'nin 2023 büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 3'e düşürmüştü.

Raporda, Türkiye’de önümüzdeki aylarda artması beklenen inşaat faaliyetlerinin altyapı ve tedarik zincirlerindeki tahribatın etkisini hafifleteceği öngörülmüş, yüzde 1’lik GSYİH daralmasının 'makul bir tahmin' olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler deprem KCC maraş maliyet