JPMorgan: Maraş depremlerinin Türkiye’ye maliyeti en az 25 milyar dolar

Uluslararası finans kuruluşu JPMorgan, Maraş merkezli depremlerin yarattığı yıkımdan kaynaklanan doğrudan maliyetin 25 milyar dolar olacağını tahmin etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan depremlerin Türkiye’ye maliyeti hakkında tahminini paylaştı. JPMorgan’ın tahminine göre, depremlerin yarattığı fiziksel yıkımın yol açtığı doğrudan maliyet en az 25 milyar dolar olacak.

JPMorgan, depremin maliyetinin gayri safi yurtiçi hasılanın (GYSH) yüzde 2,5’luk bir kısmına denk geldiğini hesapladı. Bu ise 25 milyar dolarlık bir meblağ demek. JPMorgan, depremlerin maliyetinin bu rakamın üzerine çıkabileceği uyarısında da bulundu. 

'POLİTİKA FAİZİ ŞU ANDA DAHA AZ ÖNEMLİ'

JPMorgan'ın Türkiye Başekonomisti Fatih Akçelik, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Türkiye'deki deprem trajik bir can kaybına yol açtı ve çok büyük ekonomik sonuçlar doğurdu” ifadelerini kullandı. Kuruluş, Merkez Bankası’nın 23 Şubat’ta yapılacak toplantısında politika faizi oranını 100 baz puan daha indirerek yüzde 8’e çekmesini beklediğini de duyurdu. 

Akçelik, konuya ilişkin yorumunda, “İktidar, depremden önce daha fazla faiz indirimi mesajı verdi. Seçimler öncesinde daha fazla faiz indirimi olasılığını göz ardı etmiyoruz. Fakat Türkiye'de para politikası aktarım mekanizması bozulduğu için politika faizinin şu anda daha az önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

EBRD: DEPREMLER TÜRKİYE’NİN GSYH’SİNDE YÜZDE 1 KAYIP YARATABİLİR

Öte yandan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da Maraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerinin, Türkiye'nin GSYH’sinin yüzde 1'e varan bir kayba yol açabileceğini duyurmuştu. EBRD, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'nin 2023 büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 3'e düşürmüştü.

Raporda, Türkiye’de önümüzdeki aylarda artması beklenen inşaat faaliyetlerinin altyapı ve tedarik zincirlerindeki tahribatın etkisini hafifleteceği öngörülmüş, yüzde 1’lik GSYİH daralmasının 'makul bir tahmin' olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)