Kayıp yakınları Ali İhsan Dağlı'nın akıbetini sordu

Kayıp yakınlarının 525'inci hafta eyleminde gözaltında çekilen fotoğraflarına rağmen nerede olduğu açıklanmayan Ali İhsan Dağlı'nın akıbeti soruldu.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN -  Batman'daki kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde 525'inci kez bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ardından Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen kayıp yakınları, eylem boyunca kayıpların fotoğraflarını taşıdı. Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Eşme Köyünde gözaltına alınarak kaybedilen Ali İhsan Dağlı'nın akıbetinin sorulduğu eylemde Dağlı davasında AİHM'in Türkiye'yi mahkum ettiğine vurgu yapıldı.

Eylemde konuşan İHD yöneticilerinden Hüseyin Elçi, Dağlı'nın köyde gözaltına alınırken tanıklar tarafından da tespit edildiğini hatırlattı. Dağlı'nın gözaltındayken çekilen fotoğraflarının gazetelerde yayınlandığına da dikkat çeken Elçi, ailesinin ve İHD'nin tüm girişimlerine rağmen devlet yetkililerinden "Biz almadık, bizde yok" yanıtının verildiğini dile getirdi.

İç yargı yollarının tükenmesinin ardından davanın AİHM'e taşındığını anlatan Elçi, "AİHM Mayıs 2007’de oybirliği ile Türkiye’yi mahkum ettiği kararında, yaralı ele geçen Dağlı’nın askeri araca bildirildikten sonra gözlerinin bağlandığı, kendisine askeri doktor tarafından tıbbi müdahale yapılarak İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü, operasyonda görev yapan Piyade Er B.G.’nin, Dağlı’nın gizlice fotoğraflarını çektiği ve bu fotoğrafların merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Merkezi’ne gönderildiği belirtildi. Ayrıca kararda Dağlı'nın gözaltında kaybolduğu operasyonu dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı’nın yönettiği de belirtildi. B.G., bu operasyona Yarbay Sabri Doğan ile yardımcısı Binbaşı Osman Yalıkaya komutasındaki Kara Kuvvetleri İç Güvenlik Piyade Alayı 2. ve 8. Kara kuvvetleri birlikleri ve Bağdere Jandarma Karakolu'ndan düzenli Jandarma birliklerinin katıldığını da aktardı" şeklinde yaşananları anlattı.

Bugüne kadar yargılama ve mahkumiyete rağmen Dağlı'yı kaybedenlerin korunduğunu ifade eden Elçi, "Bizler her hafta alanlardan yetkililere sesleniyoruz. Ali Dağlı nerede akıbeti açıklansın" diyerek sözlerine son verdi. Elçi'nin konuşmasının ardından yapılan beş dakikalık oturma eylemiyle, eylem sona erdi.