Katledilen Aygül Yıldız’ın annesi eylemde seslendi: Yandı buram yandı

Katledilen Aygül Yıldız’ın ablası ve annesi, Kadın Cinayetleri Platformu eylemine katıldı. Aygül’ün ablası ve annesi platform için “Onlar olmasaydı bizim sesimiz bu kadar duyulmazdı” dedi.

Katledilen Aygül Yıldız'ın annesi Rahime Yıldırım kızının fotoğrafıyla Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun kapatılmasına karşı eyleme katıldı.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’nın Osmangazi ilçesinde 33 yaşındaki Aygül Yıldız, boşanma aşamasında olduğu Mehmet Yıldız tarafından katledildi. 

Tarih 20 Nisan 2021 yılını gösteriyordu. Aradan geçen bir yıl geçti. Aygül Yıldız’ın annesi Rahime Yıldırım Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kapatılmasına karşı düzenlenen eylemde kızının fotoğrafıyla yer aldı. Pek çok kadın gibi o da platformla dayanışmak için gelmişti. Kızının hikayesini ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kızı öldürüldükten sonra dava sürecindeki desteğini anlattı.

’16 KURŞUNLA ÖLDÜRÜLDÜ BENİM YAVRUM’                             

Şikâyet üzerine bazı gerekçelerle hakkında kapatılma davası açılan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun basın açıklamasına Aygül Yıldız’ın annesi Rahime Yıldırım da katılmıştı.

Yıldırım yaşananlarla ilgili olarak, “Kızlarım okusunlar diye çok çalıştım. 18 saat eve gelmeyerek çalıştım. Ama kocası tarafından 16 kurşunla öldürüldü benim yavrum. Ben öldürsünler diye mi okuttum yavrumu? Benim evladım arkasında yedi yaşında bir yetim bıraktı” dedi. 

Mehmet Yıldız saklandığı evde tutuklandı.

Rahime Yıldırım, 1994 yılında eşi ve çocuklarıyla Bulgaristan’dan Bursa’ya yerleşti. Aile, 10 yıllık oturma izninin ardından kimliklerini aldılar. Bu süreçte evlerini de yaptılar, iki kızlarını da üniversitede okuttular. Aygül, Uludağ Üniversitesi’nde okurken bir yandan da bir iş yerinde çalışmaya başladı. Burada kendisini katleden Mehmet Yıldız ile tanıştı. Evlendikten dört sene sonra Aygül’ün bir çocuğu oldu. Ekonomik durumları olmadığı için kiradan ayrılarak annesinin üst katında oturmaya başladılar. Aygül, çalışmak zorunda olduğu için bir yaşından beri torununa bakmış Rahime Yıldırım. Anlatırken bir gözü sürekli torununda. Devam ediyor: “19 Şubat 2021’de kızımı işe yolcu etmiş ama akşamında hakaret ve küfürler… 20 Nisan’a kadar fiziksel şiddet, hakaret, tehdit sürdü.”

ÖLDÜRECEĞİNİ SÖYLEMİŞ

Rahime Yıldırım, Mehmet Yıldız’ın defalarca elinde silahla eve geldiğini söyledi. Bu noktada torununu göstererek “Bu çocuk bana diyor ki, ‘banyonun köşesine gidelim, oraya kurşunlar gelemez, biz kurtuluruz'” diye anlattı.

Mehmet Yıldız, boşanmayı kendisi istemiş. Aygül, çocuğu olduğundan boşanmamak için eşini ikna etmeye çalışmış. Rahime Yıldız’ın yanında Aygül’ün ablası da var. Ama o adını belirtmeden konuşmak istiyor: “Evi silahla bastı. Biz ailesiyle konuştuk yardımcı olmaları için. ‘Beni öldürecek, kurtarın’ diye yalvardı. Kimse yardım etmedi. Hiç kimse engel olmadı. Kapı, cam, her şeyi kırdı. Babamı da darp etti.”

Mehmet Yıldız, verilen uzaklaştırma kararına da uymamış. İki ay süren tartışmaların ardından anlaşmalı boşanmaya karar vermişler.

'GÖRDÜN MÜ GAZETELERDE KIZIMI?'

20 Nisan 2021… Aygül, sabah işe gitmek için evden ayrılmış. Babası kapıdan uğurlamış. Rahime Yıldırım, “Eşim o sırada silahın sesini duyuyor” diyor  ve göğsünü göstererek ekliyor: “Yandı, buram yandı." Kızını yerde yatarken gördüğü anları “Gittim bakmaya. Ellettirmiyorlar ya hemşireler müdahale ediyor sandım. Benim yavrum ölmüş. Ben anlayamadım. Biz bir komşuyla kavga etmiş aile değiliz. Yavrum yatmış oraya. Gördün mü gazetelerde kızımı?” diye anlatıyor.  

‘DAVUL SESİNDEN BİLE KORKUYOR, SİLAH ZANNEDİYOR’

Kardeşinin ölümü sonrası yaşadıklarını anlatıyor ablası: “Böyle bir acının tarifi yok. Her yerde kardeşimi arıyorum. Bazen çarşıya çıkmak istemiyorum çünkü onunla gezdiğim her yerde bir anı var. Bir objeye bakıyorsunuz, bir kelime kullanıyorsunuz aklınıza geliyor.”

Yaşananlardan sonra ailecek psikolojik destek aldıklarını söyleyen ablası, yeğeninin durumuyla ilgili şunları söylüyor: “Ben 37 yaşındayım halen daha anneme babama ihtiyaç duyuyorum. Sekiz yaşındaki bir çocuk nasıl anneye babaya ihtiyaç duymasın? Annesi hakkında bir şey söylemiyor ama korkuları var. Davul sesinden bile korkuyor. Silah sesi zannediyor herhalde onu.”

‘ONLAR OLMASAYDI BİZİM SESİMİZ DUYULMAZDI’

Aygül’ün ablası, Nilüfer Kadın Kolları’nın ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun bütün dava süreçlerinde yanlarında olduğunu söyledi: “Onlar olmasaydı bizim sesimiz bu kadar duyulmazdı. Duyulmayan birçok kadının davası gibi.”

Aygül Yıldız’ı katleden Mehmet Yıldız, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karşı tarafın karara itirazı üzerine dava İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Yargıtay’ın onayı bekleniyor. Mehmet Yıldız’ın uyguladığı şiddete ilişkin ise kamu davası sürüyor.