Katar'da 2022 FIFA Dünya Kupası başlıyor: Hak ihlalleri, şike ve rüşvet iddiaları...

İnsan hakları ihlalleri, rüşvet ve sahte taraftar iddialarıyla gündemde olan 2022 FIFA Dünya Kupası, bugün Katar'da başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2022 FIFA Dünya Kupası için geri sayım başlarken, Katar'da düzenlenecek olan turnuva insan hakları ihlalleri, rüşvet ve sahte taraftar iddiaları, cinsiyetçi ve homofobik açıklamalar ile tarihin en tartışmalı Dünya Kupası olma niteliği taşıyor.

EN AZ 6 BİN 500 İŞÇİ İNŞAATLARDA ÖLDÜ

Hak ihlallerine ilişkin tartışmalar sürerken, işçi hakları üzerine uzmanlaşan Londra merkezli insan hakları örgütü Equidem'in yayınladığı raporda, turnuvanın yapılacağı stadyumların inşa sürecinde çalışan bazı işçilerin maaşlarını alamadıkları, aşırı sıcakta çalışmaya zorlandıkları ve kimi işleri alabilmek için kendilerinden ücret talep edildiği gibi sonuçlara varılmıştı. Katar'ın 2022 Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapma hakkını kazandığı 2010 yılından bu yana 6 bin 500'den fazla işçinin kötü koşullar nedeniyle öldüğü belirtiliyor.

Ancak Doha, 'stadyumlarının inşasıyla bağlantılı' 37 ölüm olduğunu ileri sürüyor. 

'İNSAN HAKLARI EVRENSELDİR VE HER YERDE GEÇERLİDİR'

FIFA Başkanı Gianni Infantino da açıklamalarıyla tepki çekiyor. Kasım ayı başında, Infantino ve Genel Sekreter Fatma Samoura'nın imzasının bulunduğu mektupta, Dünya Kupası'nda yer alacak 32 ülkeye "Lütfen artık futbola odaklanalım" çağrısı yapıldı. 

“Futbolun bir boşlukta yaşamadığını biliyoruz ve aynı şekilde dünyanın her yerinde siyasi nitelikte birçok zorluk olduğunun da farkındayız. Ama lütfen futbolun var olan her ideolojik veya siyasi savaşın içine sürüklenmesine izin vermeyin" ifadelerinin yer aldığı mektuba, Dünya Kupası'na Avrupa’dan katılacak 13 ülkenin 10’unun federasyonundan ortak yanıt geldi: "İnsan hakları evrenseldir ve her yerde geçerlidir. Her ülkenin kendi meseleleri olduğunun bilincindeyiz ve Fifa’nın çeşitliliğin güç katacağına dair görüşüne katılıyoruz. Ancak çeşitlilik ve hoşgörü insan haklarını benimseyerek olur."

'AYRIMCILIK VE ŞİDDET KÖRÜKLENİYOR'

İşçi hakları tartışmalarının yanı sıra LGBTİ+ hakları da hükümetlerden ve FIFA yönetiminden gelen açıklamalarla gündemdeydi. Homofobik sözleriyle tepki çeken Katar'ın Dünya Kupası Elçisi Khalid, eşcinselliğin 'akılda bir hasar' olduğunu savunmuş, İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Salman'ın sözlerinin 'zararlı ve kabul edilemez' olduğunu belirtmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, LGBTİ+ hakları kıdemli araştırmacısı Rasha Younes, şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Katar hükümetinin bu yanlış bilgiye karşı çıkmaması, Katar'da yaşayan LGBT bireylerin yaşamları üzerinde, onlara yönelik ayrımcılık ve şiddeti körüklemekten, devlet destekli din değiştirme uygulamalarına maruz bırakılmalarını meşrulaştırmaya kadar uzanan önemli bir etkiye sahip."

All Out isimli sivil toplum kuruluşu Zürih'teki FIFA müzesi önünde protesto düzenlemiş, Katar'daki hak ihlallerine yönelik "FIFA'nın artık göz yummaması ve sorumluluk alması gerekir" çağrısında bulunmuştu.

SAHTE TARAFLAR İDDİALARI: 'KATAR'I KÜÇÜK DÜŞÜRME GİRİŞİMİ'

Dünya Kupası, son günlerde 'sahte taraftar' iddiasıyla da eleştirilerin odağında. Doha yönetiminin, turnuvaya yeterli ilginin gösterilmemesi nedeniyle para ve bilet karşılığında Avrupa kıtası da dahil birçok ülkeden taraftar kiraladığı öne sürülüyor. Sosyal medyada da birçok kullanıcı tarafından paylaşılan görüntülerde, Pakistan vatandaşı olduğu iddia edilen taraftarların Dünya Kupası için bir süredir Katar'a geldiği iddia ediliyor. İddialar arasında Katar hükümetinin taraftar başına 10 dolar, 3 öğün yemek ve ücretsiz konaklama imkânı sağladığı da yer alıyor. 

İddiaların 'asılsız' olduğunu savunan 2022 FIFA Dünya Kupası CEO'su Nasser Al Khater, "Bu, 30 yılı aşkın bir süreden bu yana Katar'da yaşayan bir grup insanı küçük düşürme girişimidir. Katar vatandaşlarının çoğu futbolu çok seviyor. Bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu teyit ediyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

ŞİKE VE RÜŞVET: YOLSUZLUK SORUŞTURMASI, 'MAÇI KAYBEDİN' TALEBİ

Geçtiğimiz günlerde, 2022 FIFA Dünya Kupası'nda Ekvadorlu futbolculara şike teklifinde bulunulduğu iddia edilmişti. Yazar ve araştırmacı Amjad Taha, turnuvanın açılış maçında Ekvador ile karşılaşacak Katar'ın Ekvadorlu oyunculara maçı kaybetmeleri için rüşvet teklifinde bulunduğunu yazdı. Katar'ın, Ekvadorlu 8 futbolcuya 7.4 milyon dolar rüşvet teklif ettiği ve bu bilginin iki taraftan da doğrulatıldığı belirtildi.

Katar, geçmişte 2022 Dünya Kupası'nın kendilerine verilmesi için FIFA yetkililerine milyonlarca dolar rüşvet vermekle suçlanmıştı. 2011 yılında FIFA temsilcileri Kamerunlu Isaa Haaytou ve Fildişi Sahilli Jacques Anouma’nın Dünya Kupası seçimlerinde Katar lehine oy kullanmaları için 1,5 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edildi. Bu iddialar sonrasında Dünya Kupası organizasyonunun 2022’de Katar’a verilmesine ilişkin yolsuzluk soruşturması başlatıldı. 

BOYKOT ÇAĞRILARI

Öte yandan, siyasetçiler ve insan hakları savunucuları, insan hakları ihlalleri nedeniyle Katar'daki turnuvanın boykot edilmesi çağrısında bulunuyor. '2022 Katar'ı Boykot' kampanyası, insanları kendi yöntemleriyle boykot etmeye teşvik ediyor.

Boykot çağrılarına ilişkin, geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Katar Çalışma Bakanı Ali Bin Semih Al Marri, "Boykot çağrıları yapanlara sormak istiyorum. Daha önce hiçbir Dünya Kupası organizasyonunu boykot ettiniz mi? Neden şimdi sadece Katar'da düzenlenen organizasyona odaklanıyorsunuz? Daha önce yapılanları örneğin 2018'dekini izlediniz mi?" demişti. (DIŞ HABERLER)